Opera en operette

Giuseppe Verdi: Otello (8)

De stemmen van Otello (1)

 

© Paul Korenhof, maart 2021

De verschijning van de eerste nieuwe studio-opname sinds decennia heeft de discussie over de bezetting van de titelrol in Verdi's laatste opera weer doen opleven. Zowel aan dat probleem als aan die nieuwe opname - met de Duitse tenor Jonas Kaufmann - zal hier aandacht worden besteed. In dit deel aandacht voor de realisering van de titelrol in opnamen uit het tijdperk na de opkomst van de langspeelplaat.
In eerdere artikelen:
- een algemene inleiding op het werk (klik hier)
- een analyse van de titelrol (klik hier)
- toonaangevende vertolkers tot 1950 (klik hier)
- Ramon Vinay en Mario Del Monaco (klik hier)
- Jon Vickers e.a. (klik hier)
- Plácido Domingo (klik hier)
- Jonas Kaufmann (klik hier)

Klik hier voor een belangrijke rectificatie

Schrijven over stemmen is even absurd als schrijven over wijn. Wijn moet je proeven en stemmen moet je horen. Toch zijn over stemmen hele boekenplanken vol geschreven (over wijn trouwens nog meer) en op deze site heb ik daar onlangs een reeks artikelen over 'de stem van Otello' aan toegevoegd. Er is bovendien nog een aflevering in de maak over de vertolkingen op dvd, maar die heeft iets meer tijd nodig.

Ondertussen heb ik besloten een aantal zaken ook hoorbaar te maken en daarvoor heb ik drie afleveringen van Opera Actueel uitgetrokken, steeds op de tweede zondag van de maand. Op 14 maart zal ik aandacht besteden aan de stemmen van vóór de Tweede Wereldoorlog, de uitzending van 11 april wordt besteed aan Jon Vickers en die van 9 mei aan Plácido Domingo en Jonas Kaufmann.

In de uitzending van 14 maart komen onder andere opnamen aan bod van de createur van Otello, Francesco Tamagno, en van een van zijn grootste opvolgers, Giovanni Zenatello. Ook wordt aandacht besteed aan de honderd jaar geleden overleden Enrico Caruso, die door zijn voortijdige dood de rol niet meer op het toneel heeft kunnen zingen, maar die ons wel twee opnamen heeft nagelaten. Giovanni Martinelli, zijn opvolger aan de Met en na Tamagno en Zenatello de derde grote Italiaanse Otello, is vertegenwoordigd met een uitgebreid fragment uit een van de van hem bewaard gebleven live-opnamen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links