Componisten/werken

Daan Manneke (8)

Hannes Minnaar speelt Bach en Manneke

© Gerard van der Leeuw, oktober 2021

 

‘In de zomer van 2020 maakte ik met de Goldberg-variaties een tournee langs grote stadskerken in Zwolle, Amsterdam, Breda, Naarden, Rotterdam en Groningen. De muzikale rijkdom en de innerlijke logica van de variaties hadden me gelaafd en houvast gegeven tijdens de voorgaande periode van onverwachte lockdown vanwege de wereldwijd heersende coronapandemie. Het kunnen delen van deze muziek maakte de concertreeks tot een emotioneel weerzien met het publiek. (….)

Speciaal voor de concertserie componeerde Daan Manneke op mijn verzoek een werk dat als opmaat tot die monumentale variaties kon dienen. Het kreeg de titel Gedanken zu Bach, met als ondertitels ‘Ach wie flüchtig, ach wie nichtig’ en ‘A.D. 2020’, verwijzingen naar de belangrijkste inspiratiebron en de bijzondere tijd waarin het stuk ontstond.’

Aldus pianist Hannes Minnaar in een ‘persoonlijke noot’ bij de toelichting in het cd-boekje bij zijn nieuwe opname van Bachs ’Aria mit verschiedene Veränderungen’ BWV 988. Minnaar leerde Daan Manneke kennen via een uitvoering van de versie voor pianotrio van diens Tombeau pour Ton de Leeuw in 2015.

Hannes Minnaar vervolgt: ‘Hoewel de composite [van Daan Manneke] uit zes korte delen bestaat, heeft het werk toch de intentie van een doorgaande fantasia, die als het ware uitmondt in de Aria waarmee Bachs variatiecyclus begint. Gedurende de tournee vond het stuk uiteindelijk een prachtige plek als intermezzo tussen de vijftiende en zestiende variatie, waarmee het de twee helften van Bachs werk (…) markeert en zo een soort scharnierfunctie vervult. Tenslotte kan het werk zelfstandig uitgevoerd worden, gevolgd door slechts de Aria. Op deze wijze vindt u het werk gepresenteerd op de bijgaande bonus-cd.’

En zodoende krijgt u als koper van deze cd er twee: een met Bachs Goldberg-variaties en een met Daan Manneke’s Gedanken zu Bach. Hannes Minnaar bespeelt een schitterende vleugel; een rechtsnarig, zeer transparant klinkend instrument van de Vlaamse bouwer Chris Maene. Over zijn spel kan ik zeer kort zijn: fenomenaal. Alle polyfone lijnen en lijntjes zijn perfect hoorbaar. En dat terwijl Bach dit werk toch niet voor niets schreef voor een klavecimbel met twee manualen! En: Hannes Minnaar respecteert alle herhalingen. Het (her)beluisteren van deze cd’s is een ervaring die u niet licht zult vergeten.

Bach: Goldberg-variaties BWV 988
Manneke: Gedanken zu Bach
Challenge Classics CC72859 • 82' + 16' • (2 cd's)
Opname: aug. 2020, Waalse kerk, Amsterdam

____________________
Naar deel 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 9


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links