Componisten/werken

Daan Manneke (7)

O nostre Dieu et Seigneur amiable

Gerben Budding speelt Daan Manneke en Sweelinck

© Gerard van der Leeuw, oktober 2021

 

Ooit noemde Siebe Riedstra Daan Manneke de ‘Sweelinck van de 20ste eeuw’. Beiden organist-componist. Beiden met een intense, levenslange interesse in het Geneefs psalter. Beiden uitgerust met een enorme muzikale verbeelding, die ze weten vorm te geven in monumentale, strak geregisseerde composities. En beiden met een schare leerlingen.
Recent verscheen een werkelijk prachtige cd van organist Gerben Budding op het Bätz-Witte-orgel in de Grote kerk in Gorinchem. Een voltreffer! Schitterend opgenomen ook.

Gerben Budding stelde een prachtig programma samen, waarbij Daan Manneke’s psalmcomposities gebaseerd op het Geneefs psalter de hoofdmoot vormen. De cd is ook een eerbetoon aan Jan Pieterszoon Sweelinck, de componist die dit jaar uitvoerig herdacht wordt en wiens composities van de 150 psalmen tot de top van het Europese componeren behoren. In opdracht van Jos van der Kooy schreef Daan Manneke een Evocatione SwW 258, een inleiding op Sweelincks grootmeesterlijke Fantasia chromatica, waarin je flarden van Psalm 8 en Sweelincks Mein junges Leben hat ein End kunt terughoren. Dat laatste ongetwijfeld ook een saluut aan Ton de Leeuws Sweelinck-variaties uit 1973.

Verder op de cd: Ordre uit 2018. Een Petite hommage à MarinMarais, de grote Franse gambist/componist (1656-1728). Een variatiewerk gebaseerd op de avondhymne Te lucis ante terminum. Het is wel aardig hier te vermelden dat het eerste contact tussen Gerben Budding en Daan Manneke plaatsvond in 2015 bij de première van Daan Manneke’s Abendmusik, een werk waarin diezelfde hymne een grote rol speelt.

Daarnaast zes korte voorspelen voor de psalmen 10, 20, 55, 74, 100 en 110 (1992) en het groots opgezette, voor Jos van der Kooy geschreven Le Bouquet, concert pour orgue, Hommage aan
Jan Pieterszoon Sweelinck, gebaseerd op 6 Geneefse melodieën, dat hier klinkt in de versie voor orgel solo.

De cd eindigt volkomen logisch met Aleer het licht ten avond raakt, vijf versetten over Te lucis ante terminum uit 1962/63, herz. 2008:

Aleer het licht ten avond raakt,
o Schepper aller dingen, waakt
en zorgt voor ons, die al den tijd,
- wij bidden U, - bermhertig zijt.!

(Guido Gezelle)

Gerben Budding bespeelt het zeer fraai gerestaureerde Bätz-Witte orgel in de Grote Kerk in Gorinchem, de kerk waar hij lange tijd organist was. De zeer kleurrijke registraties, die in het cd-boekje nauwkeurig vermeld worden zijn ontstaan in nauw overleg met Daan Manneke. De toelichting is van Kees Weggelaar.

Gerben Budding dirigeerde onlangs in Utrecht met zijn Ensemble Piacevole de tweede uitvoering van Daan Manneke’s Maria Magdalena.

Excellent Recordings / Diamond Line ER 137519 • 59' •
Opname: 2017 en 2019

____________________
Naar deel 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 8 - 9


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links