CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, augustus 2021

(R.) Strauss: Eine Alpensinfonie op. 64

Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin o.l.v. Vladimir Jurowski
Pentatone PTC 5186 802 • 49' •
Live-opname: 22 & 24 febr. 2019, Konzerthaus, Berlijn

   

Het label Pentatone onderhoudt al bijna twintig jaar een nauwe samenwerking met het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin. Met de vorige chef-dirigent Marek Janowski (hij stond er van 2002-2015 aan het roer) werden tien opera's, waaronder de Ring, van Richard Wagner opgenomen. Een kolossale prestatie, die op onze site door Paul Korenhof uitgebreid is besproken. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Ondanks het feit dat Pentatone al sinds jaar en dag in het oude onderkomen van Phonogram in Baarn huist, is het uitgegroeid tot een internationaal fenomeen, dat al lang de toevoeging ‘kleine labels' is ontgroeid.

Janowski werd in 2017 opgevolgd door Vladimir Jurowski, die zijn contract intussen al heeft mogen verlengen tot 2027. Jurowski (Moskou, 1972), is tevens chef-dirigent van het Russian National Orchestra, en heeft met beide orkesten al diverse opnamen voor Pentatone gerealiseerd.

In augustus 2021 dirigeerde Jurowski zijn afscheidsconcert bij het London Philharmonic Orchestra, waar hij vanaf 2007 chef-dirigent was – een positie die hij van 2000 tot 2013 combineerde met die van music director van de Glyndebourne Festival Opera.

In 2018 bracht het London Philharmonic Orchestra onder Jurowski op het eigen label een dubbel-cd uit met live-opnamen van de Alpensinfonie en een selectie van tussenspelen uit de opera Die Frau ohne Schatten van Richard Strauss. Die uitgave heb ik hier besproken en kwam toen tot een opvallende ontdekking: met de uitvoering van Eine Alpensinfonie  vestigde Jurowski een record dat hij deelt met de componist. Het werk kan in een volvette uitvoering al gauw 55 minuten vergen – Jurowski was er in drie kwartier klaar mee. De live-opname uit Berlijn van slechts drie jaar later vertoont hetzelfde beeld, al is de tijdsduur nu met vier minuten opgetrokken. In een persoonlijke toelichting geeft Jurowski aan dat het werk heel wat meer is dan een picturale beschrijving van een bergbeklimming, gevolgd van ochtendgloren tot nacht. Voor hem is het symfonische karakter van het werk, dat immers slechts op een beperkt aantal thema's is gebaseerd, veel belangrijker dan de mooie plaatjes. Dat betekent dat we in zijn visie nergens worden lastiggevallen met onnodige aandacht voor 'mooie momenten'. Voor Jurowski gaat het hier duidelijk om de symfonie, niet om de Alpen.

Dit is niet de eerste keer dat Pentatone aandacht besteedt aan Richard Strauss. Marek Janowski maakte in 2015 een opname van de Sinfonia Domestica en het vrijwel nooit uitgevoerde koorwerk Die Tageszeiten, een juweel van een cd die ik hier heb besproken. Vladimir Jurowski presenteerde in 2017 een teleurstellende uitvoering van Also sprach Zarathustra die hier door Aart van der Wal werd besproken. Van enige teleurstelling is in deze Alpensinfonie zeker geen sprake, maar de zeer beperkte speelduur van deze cd verdient niet de hoofdprijs, ondanks schitterend orkestspel en een magnifieke opnametechniek. De dagen dat we als een kind zo blij waren met een ononderbroken Alpensinfonie, zoals op de allereerste cd-uitgave op DG met Herbert von Karajan, liggen al heel ver achter ons.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links