DVD-recensie

Leonard Bernstein: Reflections

 

© Aart van der Wal, maart 2010

 

 

Leonard Bernstein - Reflections

Film van Peter Rosen over Leonard Bernstein (1918-1990).

+ Milhaud: Le boeuf sur le toit op. 58.

Orchestre National de France o.l.v. Leonard Bernstein.

Live-opname, Théâtre des Champs-Élysées, 8-9 november 1976.

Engels gesproken | Ondertiteling: E/D/F

Medici Arts 3078728 • 70' •

 

 


Deze dvd dateert weliswaar uit 1978 maar kwam pas kortgeleden opnieuw op de markt. Belangrijker nog, het is een welkome aanvulling op het reeds eerder gepubliceerde beeldmateriaal over de dirigent en componist Leonard Bernstein (1918-1990). Drie ervan vindt u elders op deze site: Leonard Bernstein: In rehearsal and performance of Shostakovitch: First Symphony, met het Schleswig-Holstein Music Festival Orchestra (klik hier), Leonard Bernstein. Reaching for the Note. A Portrait in Music (klik hier) en West Side Story - the making of the recording (klik hier).

Iedere film die ik tot nu toe over Bernstein heb gezien bleek een regelrecht schot in de roos. Dat hangt minder met de filmmaker en meer met de ronduit fascinerende persoonlijkheid van Bernstein te maken. Hij behoort tot de vrij zeldzame musici die ook buiten hun 'stiel', d.w.z. musiceren, veel wetenswaardigs te melden hebben en met een volkomen natuurlijk, eigenlijk vanzelfsprekend gemak daarover vertellen. Kortom, bij 'Lenny' hoefde niemand de woorden uit zijn mond te trekken, pijnlijke stiltes vielen er niet en het was nooit nodig om hem weer terug naar het onderwerp te brengen omdat hij ergens het spoor was bijster geraakt.

We horen en zien Bernsteins vertellen over zijn jeugd in Boston, zijn studie aan Harvard University en het Curtis Institute, hoe hij zich muzikaal kon ontwikkelen en wie hem daarin steunden of inspireerden. Daarnaast praat hij uitvoerig over het componeren, de tonaliteit en de Amerikaanse muziek. Fragmenten uit zijn Serenade, West Side Story, The Age of Anxiety, Kaddish, Candide, Trouble in Tahiti, Wonderful Town, Two Meditations from Mass, Wonderful Town en On the Waterfront tonen ons Bernstein als componist en dirigent, naast collega's als Lukas Foss en John Mauceri. Niet minder interessant zijn de vele foto's die producer Peter Rose maakte op locatie in Israel en New York.

Niet alleen de beeldkwaliteit is uitstekend, ook het geluid mag er zijn, Dat is niet zo verwonderlijk want John McClure, die jarenlang voor CBS heeft gewerkt (ik meen zelfs al vanaf het midden van de jaren vijftig, toen hij bij Columbia opnamen maakte met Bruno Walter) en verantwoordelijk is geweest voor tientallen geluidsopnamen, zag toe op het audiodeel. Kortom, dit is Bernstein op zijn best en vooral Bernstein zoals we hem graag zien en horen. Een aanwinst!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links