DVD-recensie

 

© Paul Korenhof, mei 2018

 

Verdi: Otello

Aleksandrs Antonenko (Otello), Zeljko Lucic (Jago), Sonya Yoncheva (Desdemona), Dimitri Pittas (Cassio), Chad Shelton (Roderigo), Jeff Mattsey (Montano), Jennifer Johnson Cano (Emilia), Günther Groissböck (Lodovico), Tyler Duncan (Araldo)
Metropolitan Opera
Dirigent: Yannick Nézet-Séguin
Regie: Bartlett Sher
Sony 8985308919 (Blu-ray)
Opname: New York, 17 oktober 2015

 

Afgezien van het feit dat Otello niet zwart en Desdemona niet blond is, biedt een bij Sony verschenen opname (15 oktober 2015) van de nieuwe Met-productie voldoende pluspunten om aantrekkelijk te zijn, ook visueel. Met fraaie decors en kostuums die het drama plaatsen in de tijd van de compositie, bleef Sher in zijn regie trouw aan zowel Shakespeare als Verdi. Daarbij stond de personenregie bij hem op de eerste plaats, iets waarop de cameraregie uitstekend inspeelt, maar de ensembles en koorscènes blijven aan de statische kant.
Jammer is ook dat Aleksandrs Antonenko in zowel zijn vocale als zijn fysieke expressie achterblijft bij voorgangers als Jon Vickers en Plácido Domingo. Zijn acteren is niet veel meer dan het uitvoeren van in de regie voorgeschreven bewegingen en door zijn neiging veelal op hetzelfde volume te blijven hangen werkt zijn monochrome timbre op den duur vermoeiend.

Mijn twijfels over de Jago van Zeljko Lucic (ik vind hem vaak te wollig en te weinig Italiaans in zijn timbre) werden al snel weggenomen, en niet alleen omdat het in deze tijd van Domingo-vóór en Domingo-ná heerlijk is om weer eens een echte bariton te horen. Daarbij stort Lucic zich met merkbaar enthousiasme op zijn rol en hoewel ik mij Jago eigenlijk iets jonger en eleganter voorstel, is dit beslist een vertolking om te koesteren.
Dat laatste geldt eveneens voor de warm-lyrische Desdemona van Sonya Yoncheva, die in haar zang onschuld en charme combineert met een opmerkelijke individualiteit. Ontroerend zijn haar wilgenlied en Ave Maria in het laatste bedrijf, door Yannick Nézet-Séguin beeldschoon begeleid. Ook elders trefy het fraai gerealiseerde orkestspel, maar op sommige momenten mis ik toch ook iets van de dramatische impuls die dirigenten als Tullio Serafin, James Levine en Carlos Kleiber aan deze partituur wisten mee te geven.

De kleinere rollen zijn eveneens uitmuntend bezet met Günther Groissböck als een sonore maar wat houterig zingende Lodovico en Dimitri Pittas als een uitmuntende Cassio, die overigens in zijn spel soms de schijn wekt dat hij inderdaad een bijzondere belangstelling koestert voor Desdemona. Het camerawerk heeft de voorstelling fraai en sfeerrijk gevangen, zij het met soms wat al te snelle belledwisselingen, en een simpel boekje bevat uitsluitend de rolverdeling, de synopsis, wat foto's en - gelukkig! - de trackindeling.

Zie ook Verdi's Otello: Tragedie van twee eenzame zielen en Otello is echt zwart - en Monostatos ook!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links