Componisten/werken

Kent u Christoph Graupner? (12)

 

© Gerard van der Leeuw, juni 2022

 

Christoph Graupner schreef zo’n 44 concerten voor 21 verschillende bezettingen. Onvermoeibaar was hij op zoek naar nieuwe klankcombinaties. Neem nu het concert voor twee trompetten,pauken, strijkers en basso continuo in D, GWV 318. Een kort, maar bijzonder werk. Bijzonder alleen al vanwege de bezetting met twee stellen pauken (d, g, a, b), die een veel groter aandeel in het geheel krijgen dan gebruikelijk. Opvallend ook de vele dynamischd voorschriften, variërend van forte en mezzoforte tot mezzopiano en pianissimo. Het werk opent Allegro met een fanfare, die door de strijkers beantwoord wordt met korte motiefjes:

Een kort middendeel leidt over naar een stralend slotdeel waarvan het begin met de vele toonherhalingen herinnert aan de aloude Battaglia:

En dan komt het! Mijn mond valt iedere keer als ik het hoor weer open van verbazing en vreugde. In de trompetten na alle korte motiefjes ineens een marsachtige melodie:

En Graupner brengt het concert naar een symfonisch aandoende climax. Wat een componist!

Een mooie opname van dit concert, met lekker prominente pauken is te vinden op de cd Graupner Concertos & Overtures met L’arpa festante o.l.v. clavecinist Rien Voskuilen op Accent ACT 24350.

Naar de vorige aflevering / Naar de volgende aflevering


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links