CD-recensie

 

© Paul Korenhof, december 2022

Vive Verdi!

Verdi: Nabuchodonosor 'Comme le Dieu Bel'- divertissement - Macbeth 'Interrogeons le sort' - 'Sylphes légers' - 'Aux Anglais le traître contre moi . Honneur, respect, tendresse' - 'Ô patrie! Ô noble terre' - Le Trouvère divertissement

Ludovic Tézier (Macbeth), Francesco Maria Parazzoli (cello), Coro del Teatro Regio di Parma Orchestra del Teatro Comunale di Bologna Filarmonica Arturo Toscanini
Dirigent: Roberto Abbado
Dynamic CDS7941
Opname: Parma 2018-2021

 

Toch weer een onbekend stuk muziek van Verdi waarvan we tot voor kort het bestaan niet eens wisten. In dit geval betreft het een tien minuten durend ballet met in het eerste deel een fraaie cellosolo, geschreven voor een uitvoering in Brussel in 1848. Geen vocale muziek dus, maar het is algemeen bekend feit dat Verdi uitstekende balletmuziek kon schrijven en Dynamic presenteert het hier in een opname gemaakt tijdens het Verdi Festival in Parma van 2020, toen het werk daar kennelijk in het Frans werd uitgevoerd. Om dit divertissement, geschreven voor het begin van het derde bedrijf, vóór het duet van Abigaille en Nabucco, een beetje aan te kleden, laat Dynamic het bovendien voorafgaan door het koor van Babyloniërs waarmee die akte geopend wordt.

Ging het bij Nabuchodonosor, zoals het werk in Brussel op het affiche stond, om een toevoeging aan een verder ongewijzigde partituur, deze cd werd verder opgevuld met fragmenten uit twee 'echte' Franse versies, waarvoor dus ten dele andere muziek werd geschreven. De rigoureuze omwerking van Macbeth is bekend en het is jammer dat we uit die Franse versie hier alleen de heksenscène, de aria van Macbeth en het omgewerkte koor van vluchtelingen horen, en niet de voor Parijs geschreven tweede aria van Lady Macbeth en het duet na de scène op de hei.

Iets dergelijks geldt ook voor Le Trouvère, waaruit we wel het toegevoegde ballet horen maar niet bijvoorbeeld de voor Parijs uitgebreide slotscène. Het zal wel praktische redenen hebben, zoals ik ook vermoed dat het tamelijk artikel in het cd-boekje eigenlijk ook voor een ander medium geschreven is, maar dat laatste zal de geïnteresseerde Verdi-liefhebber vermoedelijk een zorg zijn. Voor meer bijzonderheden aangaande deze Franse Macbeth en Le Trouvère verwijs ik naar mijn besprekingen van de complete opnamen (klik hier voor Macbeth of hier voor Le Trouvère).


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links