Multimedia

 

© Siebe Riedstra, november 2014

 

RCO Editions
Overzicht van de eerste acht afleveringen

   

De digitale concertzaal is een interessant fenomeen voor de klassieke muziekliefhebber, en tegelijkertijd een lokkertje voor mensen die van muziek houden maar geen zin hebben in een bezoek aan het Amsterdamse Concertgebouw of de Berlijnse Philharmonie. Dus kunt u zich online abonneren op de concerten van de Berliner Philharmoniker, van Aarhus tot Zuidhorn. Het Koninklijk Concertgebouworkest kan uiteraard niet achterblijven, maar om nou precies hetzelfde te doen?

Amsterdam kiest voor een aanpak die een wisssel trekt op de toekomst. De iPad en de iPhone zijn de digitale media die het op dit moment voor het zeggen hebben. Wie een abonnement neemt op RCO Editions haalt iedere twee maanden een aflevering binnen die zich concentreert op één onderwerp. Daarvoor krijgt men een videoregistratie van het betreffende werk, een aantal extra filmbeelden van muziek of intervieuws, plus geschreven teksten, commentaren, de partituur: de mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Wat kost het? € 75 per jaar, dus omgerekend per aflevering de kosten van een midprice cd. Aflevering acht, die ik hier recent besprak, bevat de videoregistratie van de Vijfde Bruckner onder Harnoncourt, ook op dvd verschenen voor de prijs van € 20. Diezelfde aflevering bevat ook een complete Bruckner 7 onder Mariss Jansons en allerlei extra's. Tel uit je winst. Voor de lezers van deze site volgt hier een beknopt overzicht van de beschikbare afleveringen.

1. On the road. Mozart, reizende componist
Een titel die voor zichzelf spreekt. Wat mij in deze aflevering opviel was het interview met John Eliott Gardiner, die zichzelf etaleert als een maestro van wie de musici van het KCO nog wel het een en ander kunnen leren.

 2. Naar het licht. Muziek over leven en dood
Gaat over Tod und Verklärung van Richard Strauss, gekoppeld aan diens Also sprach Zarathustra en de Tweede symfonie van Mahler. Hier wordt de mogelijkheid geboden om plaats te nemen in het orkest en Mariss Jansons van de eerste tot de laatste noot in het oog te houden.

 3. Het jaar 1913. Liefde en schandaal
Dat moet Alma Mahler zijn. Echtgenoot Gustav Mahler, leraar en aanbidder Zemlinsky, goede vrienden Schönberg en Berg, ze komen allemaal voorbij. Wie ook voorbijkomt is Anne Sophie von Otter in de Maeterlincklieder van Zemlinsky, die desgewenst simultaan becommentarieerd worden door dirigent David Robertson.

 4. De zwervende ziel
Sergei Rachmaninov zwierf van St. Petersburg naar Hollywood. Deze aflevering gaat over zijn Derde pianoconcert met Alexander Gavrylyuk. De pianist levert opafroep een lopend commentaar op de gebeurtenissen, een nieuwe en wonderlijke ervaring.

5. Beethoven en de revolutie
Gaat uiteraard over de Derde symfonie, de Eroica. Ivan Fischer dirigeert, en we kunnen zijn commentaar onderweg beluisteren. Maar dan! Eduard van Beinum in levende lijve, eveneens met de Eroica. Deze dvd maakte deel uit van de Van Beinum Box in de Anthologieën van het KCO - wie hem gemist heeft kan hier zijn hart ophalen.

6. De Matthäus-Passion
Ivan Fischer dirigeert. Deze aflevering is gratis en voor niets te bekijken.

7. Brahms: een man van zijn tijd
Herbert Blomstedt dirigeert de Derde symfonie, en eigenlijk vind ik het jammer dat hij zo uitgesproken in beeld komt. Blomstedt is gewoon een grote dirigent die je niet moet zien maar horen. Binnenkort meer op deze site over deze aflevering.

8. Bruckner: Absolute muziek
Het afscheidsconcert van Nikolaus Harnoncourt. Bruckners Vijfde in een onnavolgbare lezing die aan het denken zet. De ultieme motivatie van het musiceren van Harnoncourt, aangrijpend in beeld gebracht. Deze aflevering is hier uitgebreid besproken.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links