DVD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2012

 

 

Zarebski: Pianokwintet in g, op. 34

Martha Argerich (piano), Bartlomiej Niziol (viool), Agata Szymczewska (viool), Lyda Chen (altviool), Alexander Neustroev (cello)

NIFC DVD-002 • 43' •

Opname: 17 augustus 2011, Warschau Philharmonic Concert Hall

 

 

 


Juliusz Zarebski (1854-1885) was geen lang leven beschoren: net als zijn beroemde landgenoot Chopin (1810-1849) overleed hij aan tuberculose. Zarebski kwam ter wereld in de Oekraïne, een gebied dat binnen midden-Europa nogal eens van eigenaar wisselde. Zijn opleiding loog er niet om, hij studeerde achtereenvolgens in Wenen, Sint-Petersburg en Rome. In de laatste stad maakte hij kennis met Franz Liszt, die zeer onder de indruk was van zijn pianospel, en hem ervan wist te overtuigen om zich als componist te ontwikkelen. In zijn laatste levensjaar produceerde Zarebski dit pianokwintet, dat door Liszt werd omschreven als een volmaakt meesterwerk. Het heeft in zijn eentje de naam Zarebski in leven gehouden, maar er niet voor kunnen zorgen dat zijn andere werken - meest voor piano - repertoire hielden.

Martha Argerich heeft zich al eerder over dit Pianokwintet ontfermd, getuige een opname op EMI (klik hier). Daarop was ook haar dochter, altvioliste Lida Chen, van de partij. De overige musici in deze registratie zijn kennelijk van Poolse komaf. Dit is een simpele uitgave, een concertregistratie met publiek. Aanvullend repertoire is er niet en extraatjes al evenmin. Drie kwartier ouderwets en uitbundig muziekmaken is wat hier geboden wordt. Een oor- en oogstrelend genot.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links