DVD-recensie

Een prachtig in memoriam: De Schepping van Frans

 

© Siebe Riedstra, augustus 2014

 

De Schepping van Frans

Gefilmd portret van Frans Brüggen en het Orkest van de Achttiende Eeuw

Een film van Sieuwert Verster.
Jacob 's Gravezande, camera
en Pjotr 's Gravezande, montage

Attacca DVD 2009-8 48'

Webshop van het Orkest van de Achttiende Eeuw

Het laatste interview met Frans Brüggen

 

Als u net als ik verdrietig bent over het heengaan van Frans Brüggen kunt u niets beter doen dan deze dvd uit de kast halen. Ik heb hem op de avond van zijn sterfdag bekeken en was na afloop minder verdrietig en vooral heel erg dankbaar. Na alles wat dezer dagen over Frans is gezegd en geschreven zie je hier in ruim drie kwartier veel van die karakteristieke momenten voorbijkomen. Ik kan daar uit eigen ervaring één anekdote aan toevoegen: de allerlaatste sigaret die in de dirigentenkamer van het Concertgebouw werd gerookt, werd uitgedoofd door Frans Brüggen. En het doet goed om de man persoonlijk zijn befaamde uitspraak te horen doen: 'iedere noot die het Concertgebouworkest van Mozart en Beethoven speelt, is van A tot Z gelogen.'

De film is gemaakt door Sieuwert Verster, mede-oprichter van het Orkest van de 18de Eeuw en onvermoeibaar als zakelijk brein achter de organisatie. Wat hij in de film niet zegt is een mooie uitspraak over zichzelf: 'als je Frans Brüggen ziet als de God van ons orkest, dan ben ik de burgemeester.' Sieuwert leidt de film als volgt in:

In juni 2009 ging ik bij Frans Brüggen op bezoek in zijn huis in Toscane. Terwijl hij bezig was met de voorbereiding van zijn versie van de Schöpfung van Haydn voor kinderen spraken we over heden, verleden en toekomst, met de nadruk op de meest indrukwekkende momenten van onze recente tournees.

Refererend aan die Schöpfung werd de titel 'De Schepping van Frans'. De schepping van zijn levenswerk, het Orkest van de 18 de Eeuw. Het is een korte filmimpressie zonder pretenties, en ze was in de eerste plaats bedoeld voor alle betrokkenen bij het orkest, ter gelegenheid van de vijfenzeventigste verjaardag van Frans, 27 oktober 2009, op tournee in Spanje. Op de achterzijde staat dan ook nadrukkelijk 'Limited Edition for Our Ears & Eyes Only'. Dat mag zo zijn, ook voor muziekliefhebbers die minder ingewijd zijn is het van A tot Z een onderhoudend en bij vlagen ontroerende kijk- en luisterervaring. Hij is gewoon te bestellen via de website van het orkest.

Nu Frans er niet meer is, is dit een prachtig In Memoriam.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links