DVD-recensie

Nogmaals L'Orfeo van Rossi

 

© Paul Korenhof, september 2017

 

Rossi: L'Orfeo

Judith van Wanroij (Orfeo), Francesca Aspromonte (Euridice), Giuseppina Bridelli (Aristeo), Giulia Semenzato (Venere, Proserpina), Luigi de Donato (Augure, Plutone), Ray Chenez (Nutrice, Amore), Renato Dolcini (Satiro), Dominic Visse (Vecchia), Victor Torres (Endimione, Caronte), Marc Mauillon (Momo), David Tricou (Apollo) e.a.
Pygmalion
Dirigent: Raphaël Pichon
Regie: Jetske Mijnssen
Harmonia Mundi HMD 9859058.59 (dvd & Blu-ray)
Opname: Nancy, 7 & 9 februari 2016

 

Met groot enthousiasme besprak ik onlangs een uitgave van L'Orfeo (klik hier) van Luigi Rossi (1597?-1653), maar helaas had Harmonia Mundi niet de moeite genomen de uitgaven van deze deze voor velen onbekende opera te voorzien van een synopsis. In dit geval helemaal een omissie, omdat inmiddels gebleken is dat dirigent Raphaël Pichon en regisseuse Jetske Mijnssen niet alleen de proloog en de epiloog geschrapt hebben. Het blijkt dat zij ook diverse wijzigingen hebben aangebracht en zelfs muziek uit andere bronnen hebben toegevoegd. Naar de details mogen we gissen, maar met dank aan de Opéra national de la Lorraine in Nantes hierbij een Nederlandse versie van de in het oorspronkelijke programmaboek afgedrukte synopsis.

Acte I
Voorafgaand aan haar huwelijk met Orfeo raadpleegt Euridice, vergezeld door haar vader en haar voedster, de waarzeggers en ondanks enkele verontrustende voortekens stemt zij in met het optimisme van haar voedster.
De twee gelieven kunnen nu elkaar hun ja-woord geven, maar Aristeo, die eveneens verliefd op haar is, beklaagt zich bij de satyr en vestigt de aandacht op zich van de godin Venus, de god Amor en de drie Gratiën die hem hun hulp beloven. Amor zal trachten Orfeo zo ver te krijgen dat hij zijn belofte breekt en Venus zal in vermomming de aandacht van Euridice vestigen op de hartstocht van Aristeo.
Tijdens de feestelijke huwelijksceremonie van Orfeo en Euridice wordt het vuur op het altaar plotseling op mysterieuze wijze gedoofd.

Acte II
In de gedaante van een oude dame bezoekt Venus Aristeo en vervolgens dringt zij er bij Euridice op aan dat deze een andere echtgenoot moet nemen. De satyr steunt Aristeo, maar Momus en Apollo dringen bij Amor aan op respect voor belofte van trouw van de jonggehuwden. Amor waarschuwt daarop Orfeo voor de machinaties van Venus en haalt zich daarmee de woede van zijn moeder op zijn hals.
Euridice valt in slaap nadat zij zich heeft toevertrouwd aan de zorgen van Amor. QAls zij ontwaakt, wordt zich echter gebeten door een slang en sterft. Algemene droefheid is het gevolg.

Acte III
Geholpen door de drie Parcen, de schikgodinnen van leven en dood, daalt Orfeo af in de Onderwereld om zijn geliefde te zoeken. Aristeo wordt ondertussen door de schim van Euridice tot waanzin gedreven en pleegt zelfmoord.

Op voorspraak van Charon en zijn echtgenote Proserpina stemt Pluto erin toe Euridice te laten vertrekken op voorwaarde dat Orfeo dat Orfeo geen blik op haar zal werpen voordat zij de wereld van de levenden weer bereikt hebben. Het geluksgevoel dat hun hereniging oproept, maakt echter dat Orfeo niet in staat is zich aan die opdracht te houden en hij verliest Euridice opnieuw. Wanhopig trekt hij de wijde wereld in om in eenzaamheid te sterven.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links