Componisten/werken

Retourtje Dresden (slot)

 

© Gerard van der Leeuw, april 2024

 

Ik ontbijt weer om 6.30, lever de sleutel in en zet direct koers naar het Zwinger dat zich deze keer niet van zijn mooiste kant laat bekijken: er wordt druk aan gewerkt en het hele voorplein ligt open. Met wat kunst en vliegwerk kun je er wel helemaal omheen lopen. Het beroemde ‘Grünes Gewölbe', met z'n ongemeen rijke schatkamer, heb ik bij een vorig bezoek aan Dresden al eens uitvoerig bekeken en sla ik deze keer over. Dan zet ik, via een bronzen kop van Robert Schumann koers naar de Kreuzkirche. Een uitermate sobere kerk, die heel wat ellende, waaronder branden en bombardementen doorstaan heeft. Hier zongen o.a. Peter Schreier, Theo Adam, Olaf Bär, René Pape, Karl Richter, Hartmut Haenchen en Udo Zimmerman in het Dresdner Kreuzchor. Ik bekijk het grote orgel van de Gebr. Jehmlich (1963 en 2008) en uiteraard de Heinrich Schütz kapel, waar de beroemde dirigent en componist Rudolf Mauersberger (1889-1971) nog het zijne aan heeft bijgedragen.

Rudolf Mauersberger: 'Wie liegt die Stadt so wüst'

Dan loop ik nog één keer langs de herrezen Frauenkirche naar het gereconstrueerde Cosel-Palais. Op de eerste verdieping be-vond zich in betere tijden een concertzaal, waar zowel Clara Wiecks halfzuster Marie Wieck als de Schumanns meerdere malen hebben opgetreden. Dan is de vakantiekoek echt op. Ik loop langs veel toeristen-ellende naar het station en koop daar een blikje Köstritzer en een broodje voor in de trein.

Precies om twee minuten over elf zet de trein zich in beweging. Via Leipzig, Halle en Maagdenburg spoor ik naar Hannover, waar ik drie kwartier heb om over te stappen. Ik koop nog wat leeftocht voor in de trein en voor thuis en doe iets wat ik de hele reis nog niet heb gedaan: ik koop een broodje braadworst. Heerlijk! Geheel volgens de dienstregeling rijdt de trein om 21.00 uur Amsterdam Centraal binnen. Even na half tien open ik de huisdeur. Het was allemaal zeer de moeite waard.

Klik hier voor de vorige aflevering.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links