Componisten/werken

Retourtje Dresden (4)

 

© Gerard van der Leeuw, januari 2024

 

Om 6.30 uur zit ik aan het ontbijt. Daarna loop ik door een steeds commerciëler en lelijker stukje Dresden naar het station en neem de trein naar de zilver- en orgelstad Freiberg. Het is een mooi tochtje, dat je langs het schitterend gelegen stadje Tharandt voert. Een halfuurtje later sta ik in Freiberg.

Freiberg is een oude zilver- en universiteitsstad en maakt deel uit van het Unesco Werelderfgoed. In de directe omgeving zijn er nog altijd prachtige bossen en precies die aanwezigheid van metalen en hout maakte de stad tot de ideale vestigingsplaats voor Gottfried Silbermann. In zijn woonhuis, waar hij ruim 40 jaar leefde en werkte is nu een klein, maar bijzonder aardig museum. Ik ben er net op tijd: er komt een grote groep en dan is het museum vol. Maar ik kan alles rustig bekijken en uitproberen. Het museum, hoe klein ook, geeft een goed beeld van Silbermann als orgelbouwer. Een model geeft inzicht in hoe zijn orgels in elkaar zitten.

De tulpenkansel en het Silbermann-orgel in Freiberg

Dan loop ik naar de meer dan grandioze Dom. Hier zijn maar liefst twee Silbermann-orgels: het grote met 44 registers en het kleine met 14 registers. Maar je komt hier natuurlijk ook voor de beroemde romaanse ‘Goldene Pforte’ uit ca. 1230 en de nog beroemdere tulpenkansel uit ca. 1510.

Je bent hier wel even zoet, ook al omdat je ook de mooie kruisgang kunt bekijken. Ik bof ook nog eens omdat een organist aan het studeren is en ik zo het grote Silbermann-orgel in situ kan horen. In Freiberg zijn nog altijd vier Silbermann-orgels, maar omdat de Jacobi-Kirche gesloten is, kan ik er maar drie zien.
Op dus naar de Petri-Kirche met een Silbermann-orgel met 32 registers. De kerk ligt aan een aardig pleintje, waar ooit de componist Andreas Hammeschmidt - op de vlucht vanuit Bohemen als gevolg van de Dertigjarige Oorlog - woonde.

Ik loop nog even door de mooie stad en neem dan de trein terug naar Dresden.

De rest van de dag breng ik door in de Galerie Neue Meister aan de oever van de Elbe. Ik bewonder de meest schitterende schilderijen van o.a. Caspar David Friedrich, Max Liebermann, Max Beckmann, Gauguin, Van Gogh, Kirchner, Klee, Munch, Picasso en nog vele, vele anderen.

Morgen tot besluit een fietstocht langs plaatsen waar Weber, Schumann en Wagner hun sporen hebben nagelaten.

Klik hier voor de vorige aflevering en hier voor de volgende aflevering.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links