Componisten/werken

Kent u Christoph Graupner? (30)

 

© Gerard van der Leeuw, maart 2024

 

In het voorlopig einde van deze serie - uiteraard houden we u op de hoogte als er Graupner-nieuws is - een bespreking van een cd met partita’s van Graupner, gespeeld op piano. En om maar met de deur in huis te vallen: hoeveel pianisten zouden weten hoe ze de volgende passage moeten uitvoeren?:

Graupner: Partita in e, GWV 829

Marcel Worms, want die is de uitvoerder, weet het maar al te goed. Hij moet zich als een tijger hebben vastgebeten in deze muziek. Zijn uitvoering klinkt zowel pianistisch als stijlgetrouw. Geen geringe prestatie. Immers hoe vaak bevredigen uitvoeringen van typische klavecimbelmuziek op een piano niet en klinken ze gekunsteld, geaffecteerd en onnatuurlijk? ‘Tingelig’, zoals ik dat pleeg te noemen. En daar is hier echt geen sprake van. Na zijn prachtige Bach-opnamen, zet Marcel Worms hier een uiterst liefdevol portret van Graupner neer.

Een portret dat hij prachtig aanvult met de opname van een tweetal Partita’s van Johann Sebastian Bach. In de woorden van Marcel Worms:

Deze partita’s zijn ongeveer in hetzelfde decennium gecomponeerd, maar de verschillen in stijl komen duidelijk naar voren: waar Bach vasthoudt aan een overwegend polyfone stijl neigt Graupner al duidelijk naar de destijds moderne style galante, een lichtere en meer elegante stijl zonder complexe meerstemmigheid. Bekendheid en beroemdheid van componisten is in hoge mate tijdgebonden: neem deze twee tijdgenoten uit de Barok, Johann Sebastian Bach en Christoph Graupner. De eerste is de onbetwiste nummer één in de canon van de Westerse klassieke muziek maar van Graupner hebben de meeste mensen nog nooit gehoord.

Des te meer een reden om naar deze liefdevol gespeelde en opgenomen cd te luisteren!

Graupner: Partita in C, GWV 101 - in c, GWV 102 - in d, GWV 104 - in c, GWV 132 - in a, GWV 150 - in d, GWV 824 - in e, GWV 829

Bach: Partita nr. 2 in c, BWV 826 - nr. 6 in e, BWV 830

Marcel Worms ( piano)
Zefir ZEF 9629 • 77' + 65' • (2 cd's)
Opname: jan. 2023, Zeeuwse Concertzaal, Middelburg

Naar de vorige aflevering


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links