Column

Weg met de muzak! De kruistocht van Ab Kok

 

© Aart van der Wal, 20 januari 2017

 

 

U kent het ongetwijfeld het verschijnsel van de ongevraagde muziek in winkels, restaurants, het openbaar vervoer, bij de barbier en in vele andere openbare ruimten. Het wordt doorgaans 'muzak' genoemd, achtergrondmuziek, behangselmuziek. Zelfs bij de tandarts en tijdens operaties wordt muziek gedraaid, al mag de patiënt dan vaak wel zelf kiezen wat hij horen wil (als hij er überhaupt behoefte aan heeft).

Ab Kok ergerde zich daarover dusdanig dat hij er een kruistocht tegen begon. Een stille protestsong. Op zijn website www.zondermuziek.nl vindt u inmiddels rond de twintig restaurants en winkels die elders maar niet te stuiten gesel van de muziek wel degelijk hebben uitgebannen. Iedereen kan aan deze opgelegde zijn eigen steentje of steen bijdragen door zich aan te melden en de locatie zonder muziek in te vullen. Hoe meer spelden op de landkaart, des te meer stilte is ons deel. Kok is er duidelijk over, hij houdt van muziek, maar dan wel zijn zelf gekozen muziek, op zijn moment. Geen muziek die hem door anderen wordt opgelegd, op hun moment, zoals zij het willen. Wat dan bovendien meestal neerkomt op pure geluidsbagger, die zogenaamde niets-aan-de-hand muziekjes. Voor wie er echter gevoelig voor is (en wie is dat zo langzamerhand niet), is er juist veel aan de hand.

Ab heeft natuurlijk gelijk wanneer hij stelt dat de ongevraagde muzak slechts een doel dient: de klant op zijn gemak te stellen, hem een 'aangename' omgeving te bieden waardoor hij meer gaat consumeren of kopen. De ergernis van de ongevraagde muziek, Kok stelt het probleem niet alleen aan de kaak maar hij doet er ook iets mee, met de website als het eerste initiatief om daarmee de zich nog steeds uitbreidende muziekdictatuur niet alleen een halt toe te roepen, maar uiteindelijk ook de nek om te draaien. Terwijl die muzak die op ons afkomt niet eens gratis is. Buma/Stemra stuurt het bedrijf of de instelling jaarlijks keurig een rekening en natuurlijk worden die kosten net zo keurig aan de klant doorberekend. Ze vormen immers gewoon onderdeel van de bedrijfskosten!

Mijn collega Paul Korenhof stelde het probleem vorig jaar zomer aan de kaak, in zijn column 'Muzikaal smaakbederf met een Michelin-ster', na een bezoek aan het Amsterdamse visrestaurant 'Bridges'. Die ervaring werd door hem gemarkeerd als 'ten hemel schreiend contrapunt'. Ondanks die ster al evenmin locatie zonder 'geluidsbagger'. Ik denk dat de oplossing van dit 'probleem' (want echt, dat is het) begint bij het collectief aan de kaak stellen ervan. Dat al die uitbaters door beginnen te krijgen dat het met die onophoudelijke muzak de verkeerde kant uitgaat en dat het creëren van sfeer niets van doen heeft met die ongevraagde muziekjes. Begin er zelf mee en ga naar www.zondermuziek.nl!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links