Column

Muzikaal smaakbederf met een Michelin-ster

 

© Paul Korenhof, 19 juli 2016

 

Bridges, het met een Michelin-ster onderscheiden Amsterdamse visrestaurant, is in enkele jaren uitgegroeid tot een van de aantrekkelijkste eetgelegenheden van de Randstad. Dat is niet alleen te danken aan de verfijnde kookkunst van de Haagse Bobbie Rust, maar zeker ook aan de ambiance van het grachtenhotel The Grand. Tijdens een lunch in de statige binnentuin met op de achtergrond de idyllische carillonklanken van het paleis op de Dam waan je je op een mooie zomerdag even in een totaal andere wereld. Je betaalt er iets meer voor, maar daar krijg je zeker ook iets voor terug.

Niets is echter ideaal in deze wereld, ook niet bij Bridges, Zo verdient de nonchalance waarmee leeggegeten schelpjes van tafel worden verwijderd, beslist geen schoonheidsprijs, maar daaraan zullen Michelin-inspecteurs zich eerder storen dan de gemiddelde restaurantgast. En dat een bezoeker op de site wordt be-jijt en be-jout als een puber met beginnende baardgroei, is gelukkig niet terug te vinden in het correcte optreden van de bedienende brigade.

Ten hemel schreiend contrapunt
Anders is het gesteld met de muzikale omlijsting die uitloopt op een letterlijk ten hemel schreiend contrapunt met de helder doorkomende carillonklanken. Dat steeds meer restaurants menen dat zij hun gasten moeten onthalen op muzikaal behang, is nog tot daar aan, al blijft het vreemd dat kennelijk weinig mensen beseffen dat de muzikale smaak van de een niet die van de ander is. Het kan echter een probleem wordt naarmate die muziek harder staat of een meer uitgesproken karakter heeft.
Voor bescheiden krontjongklanken in een Indonesisch restaurant is nog iets te zeggen, maar opdringerige pop-ritmes werken snel storend, zeker als een grote binnentuin mee gevuld moet worden. Met de idyllische rust in deze stadsoase is het helemaal gedaan als vervolgens het carillon inzet. Vanaf dat moment lijkt het of er twee radio's met elkaar concurreren, de een afgestemd op Radio1, de ander op Radio4. Dat het bedienend personeel daar bij alle drukte geen hinder van heeft, is voorstelbaar, maar de gasten moeten deze muzikale chaos gelaten over zich heen laten komen. Dat is niet echt in overeenstemming met de prijzen die zij betalen en al helemaal niet met de culinaire kwaliteit die Bridges te bieden heeft.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links