CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, mei 2022

Zemlinsky: Lyrische Symphonie op. 18

Schreker: Vorspiel zu einem Drama

Karan Armstrong (sopraan), Roland Hermann (bariton), ORF Radio-Symphonieorchester Wien o.l.v. Michael Gielen
Orfeo C210241 • 63' •
Live-opname: 27 jan. 1989 (Zemlinsky), Musikverein, Wenen; 31 aug. 1993 (Schreker), Konzerthaus, Wenen

   

Michael Gielen (1927-2019) was van 1986 tot 1999 chef-dirigent van het SWF Sinfonieorchester Baden-Baden, een legendarisch orkest dat helaas een aantal bezuinigingsrondes heeft ondergaan. Na de laatste fusie in 2016 met het omroeporkest van Stuttgart opereert het onder de naam SWR Symphonieorchester, dat sinds 2018 onder leiding staat van chef-dirigent Teodor Currentzis. Voor de Duitse publieke omroep heeft Gielen in Baden-Baden honderden opnamen gerealiseerd, die door het label SWR (Südwestrundfunk) in een tiental thematisch gerangschikte boxen zijn uitgebracht als Michael Gielen Edition. Sommige registraties waren individueel al eerder verschenen, vaak op budget labels als Arte Nova en Saphir. Op de hier te bespreken live-opname dirigeert Gielen niet zijn eigen keurtroepen, maar gasteert hij bij het orkest van de Oostenrijkse omroep. Sinds 2019 staat dat orkest onder de leiding van de Amerikaanse Marin Alsop.

Gielen was van 1973 tot 1976 in Amsterdam actief als chef-dirigent van de Nederlandse Operastichting, en werkte daar samen met chef-regisseur Götz Friedrich (1930-2000). Met de echtgenote van Friedrich, de Amerikaanse sopraan Karan Armstrong (1941-2021), voerde Gielen in 1993 in het Weense Konzerthaus de Lyrische Symphonie van Alexander Zemlinsky uit, met als baritonsolist Roland Hermann. De discografische geschiedenis van de Lyrische Symphonie en Gielen is helaas enigszins verwarrend. Om te beginnen is de verpletterend mooie studio-opname met het orkest van de SWR Baden-Baden die in 1995 verscheen op het label Arte Nova niet in de Gielen Edition terecht gekomen - iets dat waarschijnlijk met rechten te maken heeft. Wel is die nog te vinden op YouTube, met als solisten sopraan Vlatka Orsanic en bariton James Johnson.

Van het Vorspiel zu einem Drama van Franz Schreker uit 1914 maakte Gielen in 1995 met het orkest in Baden-Baden een studio-opname die verscheen in deel 7 van de Gielen-Edition, die ik hier heb besproken. Het label Orfeo heeft de beide Weense opnamen in 2021 als live-registratie uitgebracht. Gielen weet het orkest van de ORF tot vulkanische energie te inspireren, en neemt de beide solisten in het kielzog daarvan mee. Roland Hermann levert een bloedstollende prestatie, Karan Armstong was in de eerste plaats een geboren theaterdier. Samen met Gielen leveren ze een eenmalige prestatie die in de zaal explosief moet zijn overgekomen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links