CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, januari 2011

 

 

Ginastera: Estancia op. 8 (suite) - Danzas Criollas op. 15 - Panambi op. 1 (suite)– Ollontay op. 17 - Popol Vuh op. 44

London Symphony Orchestra (Estancia & Panambi), Jerusalem Symphony Orchestra (Danzas Criollas), BBC National Orchestra of Wales (Ollontay & Popol Vuh) o.l.v Gisèle Ben-Dor

Naxos 8.5709 99 • 73' •

 


De Urugayaanse dirigente Gisèle Ben-Dor heeft zich de afgelopen decennia uitgebreid beziggehouden met de Argentijnse componist Alberto Ginastera (1916-1983). Dat vond zijn weerslag in cd’s voor de labels Koch en Conifer, labels die inmiddels ter ziele zijn. Geen nood, Naxos heeft die opnamen in licentie genomen en voegde daaraan ook nieuwe registraties toe van o.a. de pianoconcerten, strijkkwartetten en de complete piano- en orgelwerken. De onderhavige uitgave schept enige verwarring: de suites uit de balletten Estancia en Panambi zijn gesneden uit de complete balletten, die eerder (1998) verschenen op het label Conifer. En die zijn in 2006 heruitgegeven op, u raadt het al, Naxos. Dit is dus een gedeeltelijke heruitgave van een heruitgave, op één en hetzelfde label en dan ook nog geafficheerd als World Première Recording. Verwarring alom. En dat is nog niet alles. Wat te denken van de spectaculaire opname die het fameuze label Everest een halve eeuw geleden van deze suites uitbracht met hetzelfde London Symphony Orchestra onder Eugene Goossens in zijn nadagen? Niks geen World Première Recording. Maar ere wie ere toekomt: toen Gisèle Ben-Dor in 1998 de complete balletten Estancia en Panambi opnam, waren dat inderdaad de wereldpremières waar op wordt gedoeld.

Gelukkig doet een en ander niets af aan het belang van deze cd, dat nog eens wordt onderstreept door de aanwezigheid van Ginastera’s meesterlijke Popol Vuh, een partituur waarin de schepping van de wereld volgens de legendes van de Mayas verteld wordt in acht episodes. Het is Ginastera’s laatste werk en hij heeft het niet kunnen voltooien, maar daar merk je niets van. Dat komt omdat Ginastera het ontbrekende laatste deel uitsluitend voor slagwerk concipieerde. Onlangs verscheen een nieuwe opname van dit werk op het jonge label Neos in sacd (klik hier).

Ben-Dor nam deze partituur samen met de symfonische triptiek Ollontay op voor de BBC in Wales. Als extraatje krijgen we de Danzas Criollas, oorspronkelijk voor piano, en in opdracht van dirigent Ben-Dor georkestreerd door Shimon Cohen en opgenomen met het Jerusalem Symphony Orchestra. Al met al een mooie dwarsdoorsnede van het oeuvre van een componist die tijdens zijn leven zowel in Zuid- en Noord-Amerika als in Europa tot de belangrijkere eigentijdse componisten behoorde. Voor nieuwkomers is dit de perfecte cd om met deze boeiende wereldburger kennis te maken.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links