CD & DVD-recensie

 

© Siebe Riedstra, juni 2023

Corigliano: The Ghosts of Versailles

Jonathan Bryan (Beaumarchais), Peter Morgan (Louis XVI), Teresa Perrotta (Marie Antoinette), Ben Schaefer (Figaro), Kayla Siembieda (Susanna), Brian Wallin (Count Almaviva), Joanna Latini (Rosina), Spencer Britten (Léon), Emily Misch (Florestine), Christian Sanders (Bégearss), e.v.a., Koor & Orchestre de l'Opéra Royal o.l.v. Joseph Colaneri
Château de Versailles Spectacles CVS036 • 2.26' • (2 cd's) + dvd & Blu-ray
Opname: 7-8 dec. 2019, Royal Opera, Versailles

 

Voor het eeuwfeest van de Metropolitan Opera in New York, in 1983, ontving de Amerikaanse componist John Corigliano (1938) de opdracht tot het schrijven van een opera. Een stevige bevestiging van zijn positie in het Amerikaanse muziekleven. Corigliano is een langzame werker met een klein maar fijn oeuvre, en het kostte hem niet minder dan zeven jaren om de opdracht te voltooien. Het werd The Ghosts of Versailles, gebaseerd op het vervolg van Le Nozze di Figaro en Il Barbiere di Seviglia op de tekst van Beaumarchais. Op de bezetting met o.a. Marilyn Horne was bepaald niet bezuinigd, en de muziek werd enthousiast ontvangen, maar wonderlijk genoeg was dat voor platenmaatschappijen in 1991 geen reden om een cd-opname van het werk uit te brengen. Er was alleen korte tijd een VHS registratie in omloop op DG. Daarna bleef het lange tijd stil rond The Ghosts, tot het label Pentatone in 2016 een cd-registratie uitbracht. Paul Korenhof heeft hier aan die uitgave uitgebreid aandacht besteed.

In 2019 besloten de Amerikaanse Glimmerglass Opera en de Opéra de Versailles tot een samenwerking die dan eindelijk heeft geresulteerd in de uitgave die nu (in 2021) verschijnt op het eigen label van de Opéra de Versailles, uitgebracht in een luxe box met twee cd's, plus een DVD en een Blu-ray schijf met de volledige beeldregistratie. Op de dvd is daaraan een documentaire toegevoegd waarin de componist aan het woord komt over zijn eerste symfonie, Of Rage and Remenbrance. Zowel de solistenbezetting, koor- en orkestaandeel, directie als registratie zijn van topkwaliteit.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links