CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, mei 2010

 

 

Bacewicz: Concerto for string orchestra – Sinfonietta for string orchestra – Symphony for string orchestra – Music for strings, trumpets and percussion.

New London Orchestra o.l.v. Ronald Corp.

Hyperion CDA67783 • 67' •

 

 


Grazyna Bacewicz (1909-1969) was een Poolse componiste, concertvioliste, pianiste, lerares en zeer onderhoudend schrijfster. De tweede wereldoorlog sloeg uiteraard een bres in haar carrière, maar ze was als vioolsoliste actief tot het midden van de jaren vijftig. Een bijna noodlottig auto-ongeluk maakte een einde aan haar solistische carrière, gelukkig had ze daarna meer tijd om te componeren. Maar liefst zeven vioolconcerten schreef ze, de eerste zes vooral voor eigen gebruik, het zevende voor het Koningin Elizabeth Concours van 1965. Haar derde vioolconcert uit 1948 zou je gerust het derde van Szymanowski kunnen noemen, niet uit epigonisme maar om de perfecte aansluiting aan de muzikale taal van haar grote voorganger.

Vorig jaar vierde ze haar eeuwfeest. Dat vertaalde zich in maar liefst vijf nieuwe cd-producties, waaronder een schitterende uitvoering van drie van de zeven vioolconcerten op het label Chandos door violiste Joanna Kurkowicz (klik hier voor de recensie). Kurkowicz nam al eerder ook een prachtige cd met werken voor viool solo en viool en piano, eveneens voor Chandos (CHAN 10250). Bacewicz had een enorme flair voor het schrijven voor strijkinstrumenten en pende een groot aantal strijkkwartetten en werken voor strijkorkest. Uit de laatste categorie staan er vier op deze cd, die haar ontwikkeling prachtig illustreren. Het neo-klassieke Concert voor Strijkorkest uit 1945, de speelse Sinfonietta uit 1935, de Symfonie voor strijkorkest uit 1946 en de Muziek voor strijkers, trompetten en slagwerk uit 1958, wellicht haar orkestrale meesterwerk. Dat werd al eens uitgebracht in een live-opname door het Concertgebouworkest onder Witold Rowicki (Anthology of the Royal Concertgebouw Orchestra Vol. 3 1960-70). Deze uitgave is alleen al daarom dubbel welkom, want nu kunnen we deze virtuoze partituur eindelijk genieten in een welverdiende moderne geluidskwaliteit.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links