CD-recensie

 

© Roderick Krüsemann, juni 2020

Schubert: Winterreise D 911

Ian Bostridge (tenor), Thomas Adès (piano)
Pentatone PTC 5186 764 • 73' • (sacd)
Live-opname: september 2018, Wigmore Hall, Londen

   

Op cd is deze cyclus ruim vertegenwoordigd. Hoeveel opnamen op
geluidsdrager zullen er zijn tussen Gerhard Hüsch (1933) en Pavol
Breslik (2019)? Op een website met een vergelijkende discografie
worden er negenentwintig besproken. Maar het moeten er vele, vele
malen meer zijn.

In 2015 verscheen het boek Schubert’s Winter Journey, geschreven door zanger en historicus Ian Bostridge. Een jaar later was de Nederlandse vertaling beschikbaar met de titel Schuberts Winterreise – Een meesterwerk ontleed (door Paul Korenhof hier besproken). En van ontleden is zeker sprake! Wat Bostridge hier allemaal aankaart is fantastisch. Over de muziek, de tekst, de tijd waarin Schubert leefde en de gedachten/visie van Bostridge. Een boek dat iedere muziekliefhebber gelezen moet hebben.

Van Winterreise had Bostridge al twee opnamen gemaakt. In 1997 met als begeleider Julius Drake en in 2004 met Leif Ove Andsnes. Na het lezen van zijn boek bleef dus de vraag: wanneer komt op cd zijn nieuwe visie op dit meesterwerk uit? Die is er dus nu op het label Pentatone, PTC 5186 764. Ian Bostridge heeft ditmaal als begeleider Thomas Adès. Het betreft een live-opname van september 2018 gemaakte in het Londense Wigmore Hall. Wat een drama, wat een emoties zijn hier te horen! Misschien iets teveel van het goede?

Laat u niet afschrikken door de hoesfoto van Bostridge en Adès in een soort lachspiegel opmaak. De meest afschuwelijke cd-hoes die ik afgelopen jaar gezien heb!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links