CD-recensie

 

© Maarten 't Hart, december 2007


 

Rachmaninov: Het dodeneiland op. 29 (1909) – Symfonische dansen op. 45 (1940).

London Philharmonic Orchestra o.l.v. Vladimir Jurowski.

LPO 0004 • 60' • (sacd)

 

 

 


De 35-jarige Russische dirigent Vladimir Jurowski, chefdirigent van het London Philharmonic Orchestra, heeft het in zijn vingers! Ook collega Aart van der Wal toonde zich over deze dirigent al enthousiast, getuige zijn bespreking van de uitvoering van Beethovens Keizersconcert door de pianiste Hélène Grimaud en de Staatskapelle Dresden onder dezelfde dirigent (klik hier voor de recensie).

Bij deze live-uitvoeringen van Het dodeneiland en de Symfonische dansen weet je werkelijk niet wat je hoort. Zo kan het dus ook, wonderlijk kalm en met een grote doorzichtigheid. Die kalmte is echter maar schijn, want Jurowski kiest in beide werken tempi waardoor ze slechts een halve minuut langer duren dan bij andere uitvoeringen die ik ken. Die rust vloeit voort uit een zodanige greep op het orkest dat het lijkt alsof hij overal de tijd voor neemt. Het is een adembenemende ervaring.

De Symfonische dansen transformeren zich tot unieke stukken met kamermuziekachtige allures. Een intieme, warme, herfstachtige klank. Soms lijkt het haast alsof je naar de late Stravinsky luistert. Het dodeneiland blijkt een oord met sprookjesachtige magie waar het goed toeven is, mede dankzij de surround sound (of zo u wilt, in ‘gewoon’ stereo). Geen publiekskuchje is hoorbaar; pas als het applaus losbarst besef je dat het live-uitvoeringen in de Londense Royal Festival Hall betreft.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links