CD-recensie

 

© Harry-Imre Dijkstra, november 2021

Rebay Complete music for clarinet, flute & guitar

Rebay: Variaties op 'Mein schönes Innsbruck am grünen Inn' - Trio in A Variaties op een Tiroolse melodie Kleine Spaanse rapsodie Variaties op een eigen thema

Estoso Trio: Carl Enrico Sandrini (klarinet), Alessandro Alfonsi (fluit), Marcello Fantoni (gitaar)

Brilliant Classics 96063 • 73' •
Opname: sept. 2019, Officina Fuori Opera, Milaan

   

De Oostenrijker Ferdinand Rebay (1880-1953) schreef aardige muziek, laagdrempelig van aard en vaak met een persoonlijk motief: zo componeerde hij ruim 400 werken voor en met de gitaar, onder invloed van het professionele gitaarspel van zijn nicht Gerta Hammerschmied en zijn vriend Jacob Ortner, gitaarprofessor aan de Wiener Hochschule. In 2015 spendeerde Opus Klassiek al enige alinea's aan een album van Rebay (klik hier).

Het feit, dat Rebay geheel niet meeging met de ontwikkelingen in de muziek en bleef steken in een elegante Weense stijl die verwijst naar de tijd van Schubert, mag niet deren. Vakkundig geschreven is zijn muziek zeer zeker en dat kan ook moeilijk anders: hij was leerling van Robert Fuchs geweest, de professor die bijvoorbeeld ook Mahler, Zemlinsky en Sibelius onder zijn hoede heeft gehad.

Maar aardige muziek gedijt bij goede uitvoeringen, waar muzikaliteit en wat persoonlijkheid uit spreekt. Met het Italiaanse Esteso Trio (fluit, klarinet en gitaar) treffen we het dan redelijk: het samenspel is degelijk en de zuiverheid in orde, fraseringen en dynamiek komen ook fatsoenlijk over. Maar de klankkwaliteit van de individuele spelers is niet erg ontwikkeld: de fluit wat flets en met veel lucht in de toon, de klarinet onbuigzaam en monochroom, de gitaar niet sonoor. Toch krijgt het trio het op de heupen als ook de muziek wat spannender wordt, zoals in het derde en vierde deel van het Trio in A uit 1941. Het pittige presto (deel 3) spoort de spelers danig aan en ook de finale bekoort met vlot en redelijk dansant spel. Nog beter wordt het in de Kleine Spaanse rapsodie, een compacte compositie in vijf deeltjes, waar het vuur de temperatuur van dit album gelukkig opdrijft.

Om gezellige muziek te genieten is dit album geschikt, bovendien kan het inspiratie bieden voor menig amateurmusicus om te gaan struinen in Rebays kamermuziek, want goed speelbaar is het alleszins!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links