CD-recensie

 

© Aart van der Wal, december 2019

Anna Fedorova - Storyteller

Chopin: Ballade nr. 1 in g, op. 23 - nr. 2 in F, op. 38 - nr. 3 in As, op. 47 - nr. 4 in f, op. 52

Liszt: 3 Sonetti del Petrarca S 270

Skrjabin: Twee gedichten op. 32 - Pianosonate nr. 4 op. 40

Anna Fedorova (piano)
Channel Classics CCS 42219 • 70' •
Opname: juni 2019, MCO Studio 5, Hilversum

   

De Oekraïense pianiste Anna Fedorova (29) heeft net als haar landgenote Valentina Lisitsa miljoenen volgers op YouTube. Gelukkig houdt haar populariteit gelijke tred met de kwaliteit haar spel (wat zeker niet altijd zo is), zoals eerdere recensies op onze site al hebben aangetoond. Ze maakte op Channel Classics haar debuut met 'Four Fantaisies' (hier besproken).

Haar nieuwste album heeft de passende (sub)titel 'Storyteller'. De muziek leent zich er ook voor, met de vier ballades van Chopin, de drie Petrarcha-sonetten van Liszt en het muzikale dichtwerk van Skrjabin, met als indrukwekkend sluitstuk diens niet minder kleurrijke Vierde sonate. Maar er is natuurlijk wel een uitmuntende verhalenverteller voor nodig om deze stukken uit hun papieren harnas te lichten! En dat kan deze al geruime tijd in ons land wonende pianiste schijnbaar moeiteloos: Fedorova is een stertalent dat uitgelezen spanningsbogen trekt, de muziek volop laat ademen, fijnzinnige rubati en accelerandi in haar bagage heeft, buitengewoon fraai fraseert en ritmiek en harmonie mede het verhaal laat vertellen. Haar toucher kent vele nuances, van ppp tot fff en zelfs in de meest heftige uitbarstingen en complexe akkoordstapelingen blijft haar toonvorming en articulatie nobel en helder.

Een mooi gebaar naar de liefhebber: in het boekje zijn ook de teksten van de desbetreffende sonnetten afgedrukt. Interessant om op deze wijze het muzikale discours te volgen. Sympathiek is ook dat zij een deel van de toelichting voor haar rekening heeft genomen. Dat geeft meer dan slechts een inkijkje in haar muzikale belevingswereld. Het spreekt vanzelf dat producer Jared Sacks de pianoklank tot in de allerkleinste puntjes heeft vastgelegd.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links