CD-recensie

 

© Aart van der Wal, december 2020

Sibelius - Piano Music

Sibelius: 6 Impromptus op. 5 - Sonatine in fis, op. 67 nr. 1-5 Morceaux op. 75 (De bomen) - 10 Pianostukken op. 24

Eero Heinonen (piano)
Piano Classics PCL10220 • 71' •
Opname: okt./nov. 2015, Sello Hall, Espoo (Finland)

   

De pianomuziek van Jean Sibelius maakt de laatste jaren een soort wedergeboorte door, in gang gezet door de Noorse pianist Håvard Gimse die voor het Naxos-label de complete pianomuziek van deze grote Fin inspeelde. Daar waren vijf cd's voor nodig, met een zeer lovenswaardig resultaat, zoals u zelf op o.a. Spotify kunt beluisteren.

Dan was er de Duitse muziekuitgeverij van Breitkopf & Härtel die een nieuwe en bovendien complete Sibelius-editie het licht deed zien, waaronder dus ook de pianowerken. De drie kloeke delen werden geredigeerd door Kari Kilpeläinen in samenwerking met de Finse Nationale Bibliotheek en de eveneens Finse Sibelius Stichting. Een ware mammoetklus, maar wel een die tevens een streep haalde door vele ongerechtigheden uit eerdere drukken (zoals het meestal gaat).

En dan was er Leif Ove Andsnes, landgenoot, vriend en collega van Gimse, die zich eveneens over althans een deel van de pianomuziek van Sibelius heeft gebogen en er voor het Sony-label in 2016 zijn eerste cd op dit vlak aan wijdde (hier door mij besproken).

Dat Andsnes daarbij selectief te werk is gegaan, is logisch want het zijn niet alleen maar pareltjes die Sibelius aan het - toch al enorme - oeuvre voor piano solo heeft toegevoegd. Al gaat het veel te ver dat een deel ervan - zoals sommige critici beweren - een nogal onbeholpen indruk zou maken; zij het dat de vergelijking met componisten van het kaliber Beethoven, Chopin, Schumann, Brahms en zo verder niet in het voordeel van Sibelius uitvalt. Componisten overigens waarvan Sibelius zo het een en ander met vakmanschap 'leende', maar er wel een eigen gezicht aan wist te geven.

Het heeft iets merkwaardigs: dat die pianowerken en -werkjes kwalitatief nogal ongelijkmatig zijn, want Sibelius was wel degelijk een uitstekende pianist.

Dat het althans deels wat middelmatig overkomt ligt overigens niet aan Eero Heinonen, want hij ontving niet voor niets de erepenning van de Sibelius Society (Hämeelinna). In 1999 ontving hij de Finlandprijs uit handen van de Finse minister van Cultuur en sinds 1977 is Heinonen verbonden aan het Sibelius Academy in Helsinki.

Heinonen heeft een groot aantal pianowerken van zijn landgenoot op vrijwel alle wereldpodia een plaats weten te geven en al eerder nam hij pianowerken van Sibelius op, waaronder in 2000 de Pianosonate en de pianoversie van het beroemde 'Finlandia', toen voor Warner.

Fraai opgenomen verdienen deze nieuwe opnamen (die overigens al uit 2015 stammen) zeker de aandacht; en vooral omdat Heinonen een selectie heeft gemaakt die niet alleen een contrastrijk beeld oplevert maar tevens de beste kanten van Sibelius' 'pianostijl' laten horen.

_______________
Zie ook: Jean Sibelius - The Music - Piano Compositions


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links