CD-recensie

 

© Aart van der Wal, april 2013

 

   

Mozart: Pianoconcert nr. 19 in F, KV 459 - nr. 23 in A, KV 488

Ronald Brautigam (fortepiano, Paul McNulty, Divisov, Tsjechië, naar Anton Walter, Wenen ca. 1795), Kölner Akademie o.l.v. Michael Alexander Willens

BIS-1964 • 50' • (sacd)

Opname: december 2011, Deutschlandfunk Kammersaal, Keulen


Collega Aarnout Coster toonde zich enthousiast over het Mozart-spel van het duo BrautigamWillens met de Kölner Akademie in de pianoconcerten KV 453 en KV 537 (klik hier), en terecht. De aanpak is anders dan die van het duo Bezuidenhout-Müllejans met het Freiburger Barockorchester (klik hier): in Keulen hoor je het minder donderen dan in Freiburg, de spanning die de Freiburgers in hun spel leggen, soms bijna op het onbesuisde af, werkt heel verfrissend, maar dat neemt niet weg dat de iets bezadigder Brautigam samen met Willens een schitterende Mozart neerzet. Toch tendeer ik uiteindelijk naar Bezuidenhout (hij bespeelt een identiek of vrijwel identiek instrument), die tijdens de tutti de tastatuur niet onberoerd laat en met verbeeldingsvolle versieringen echt ingrijpt in de partituur, terwijl Brautigam de meer conventionele aanpak voorstaat. Wat niet wegneemt dat zijn lezing van het Adagio in KV 488 niet doorbuigt van het sentiment en zijn kristalheldere toucher subliem contrasteert met het bijna sprookjesachtige spel van de houtblazers.
Willens laat de houtblazers van zijn Kölner Akademie minder pregnant knorren dan Müllejans, er zijn geen syncopen die uit het niets lijken op te vlammen, fraseringen zijn minder kortgespannen en dat maakt het algehele beeld wat tammer, soms ook minder verrassend, maar kwalitatief valt er op dit orkestspel niets aan te merken: het fugatische tussenspel in het slotdeel van KV 459 staat bijvoorbeeld als een huis. Ook de opname is goed geslaagd, met een ideale balans tussen toetsinstrument en ensemble, iets wat in 'het echt' niet of nauwelijks te realiseren valt in de doorsnee concertzaal.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links