CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2010


 

Elgar: Complete songs for voice and piano vol. 2

Speak, my heart! (1902) - Is she not passing fair? (1886) - After op. 31 nr. 1 (1900) - A song of flight op. 31 nr. 2 (1900) - The shepherd's song (1892) - The language of flowers (1872) - It isnae me (1931) - The pipes of Pan (1900) - Shakespeare's kingdom (1924) - Through the long days op. 16 nr. 2 (1885) - Rondel op. 16 nr. 3 (1894) - A war song op. 5 (1884/1903) - The torch op. 60 nr. 1 (1910) - The river op. 60 nr. 2 (1910) - Was it some golden star? op. 59 nr. 5 (1910) - Arabian serenade (1914) - As I laye a-thynkynge (1887) - Roundel (1897) - A child asleep (1910) - The chariots of the Lord (1910) - The king's way (1914).

Amanda Roocroft (sopraan), Konrad Jarnot (bariton), Reinild Mees (piano).

Channel Classics CCS SA 28610 • 67' • (sacd)


In de bespreking van het eerste deel (klik hier) stelde ik al de vraag waarom de muziek van Edward Elgar (1857-1934) hier zo weinig populair is. Een paar uitzonderingen daargelaten natuurlijk: de Enigma-variaties, het Celloconcert (dankzij Jacqueline du Pré, dat wel!) en een bescheiden aantal Pomp and Circumstance marsen. Terwijl, het moet nog maar eens worden gezegd, Elgars muziek zo romantisch is!

We kunnen de Stichting Het 20ste-eeuwse Lied en Channel Classics niet dankbaar genoeg zijn dat zij de liederen van Elgar als het ware op de kaart hebben gezet. Hoe belangrijk de Stichting voor de propaganda van het twintigste-eeuwse kunstlied is wordt nog eens onderstreept door de wereldpremière op 22 maart a.s. in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw van zes onlangs teruggevonden liederen van Erich Wolfgang Korngold. De sopraan Charlotte Margiono, de bariton Konrad Jarnot en de pianiste Reinild Mees (zij is tevens artistiek leider van de Stichting) vertolken deze liederen als onderdeel van een geheel aan Korngold gewijd programma. De toelichting is in handen van cultuurhistoricus en Korngold-kenner Caspar Wintermans. Misschien mogen we op termijn de Korngold-liederen eveneens op (sa)cd tegemoet zien!

Wat deze nieuwe Elgar-uitgave betreft is de hoogste lof eigenlijk maar net toereikend. Gedrieën staan Roocroft, Jarnot en Mees boven de zeer veeleisende techniek die het liederrepertoire nu eenmaal eigen is en waardoor ze zich interpretatief volkomen vrij kunnen bewegen, als drie zielen met één gedachte. In de vertolking van deze prachtige miniaturen treft het fraai afgewogen expressieve karakter waarmee de teksten muzikaal worden vormgegeven. Verbeeldingskracht en inlevingsvermogen gaan hier hand in hand, hetgeen het krachtigst denkbare pleidooi voor deze liederen oplevert. Het kan in deze liederen jagen en donderen, maar er zijn ook wondermooie pasteltinten te bewonderen als een frase net even wordt opgelicht alvorens een schaduwrand zich er meester van maakt. De spanningen worden feilloos geproportioneerd opgebouwd, zoals ze al even naturel weer mogen oplossen. Er gaat een magische aantrekkingskracht uit van deze spontane, frisse en doorleefde uitvoeringen, ze gaan rechtstreeks onder de huid en klinken nog lang na. Reinild Mees is een ideale begeleidster, al moet worden gezegd dat het begrip 'begeleider' duidelijk afbreuk doet aan de creatieve invulling van haar partij. Haar vleugel kan fluisteren, zingen of bijna orkestraal naar de hemel reiken! De in april 2008 en januari 2009 in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven gemaakte opname is met evenveel liefde en vakmanschap gemaakt en laat het allemaal vlekkeloos uit de luidsprekers komen.

Deze serie is zonder enige twijfel een must have; en niet alleen voor degenen die Elgars muziek al in hun hart hebben gesloten.

___________________
Wereldpremière in Concertgebouw van herontdekte liederen van Korngold

Op maandagavond 22 maart a.s. vindt in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw de wereldpremière plaats van zes onlangs teruggevonden liederen van de bekende componist Erich Wolfgang Korngold. De liederen worden gezongen door de sopraan Charlotte Margiono en de bariton Konrad Jarnot in een geheel aan Korngold gewijd programma. De pianiste is Reinild Mees, de aristiek leider van Stichting 20ste-eeuwse Lied, die het concert organiseert. Cultuurhistoricus en Korngold-kenner Caspar Wintermans licht het programma toe.
Het Portret Erich Wolfgang Korngold is een pleidooi voor Korngold als veelzijdig liederencomponist. Liederen uit zijn hele loopbaan komen te klinken, van nostalgische jugendstil-liederen uit zijn vroege Weense periode tot lichtvoetige songs uit zijn jaren in Hollywood, waar Korngold zich profileerde als succesvol filmmuziekcomponist. De componist viel in zijn tijd op met een lyrische stijl en kleurrijke instrumentatiekunst. Omdat hij niet modern genoeg zou zijn geweest, raakte hij in de 'serieuze' muziekwereld op de achtergrond. Inmiddels wordt zijn muziek herontdekt en zijn het vioolconcert en de opera Die tote Stadt standaardrepertoire geworden. Stichting 20ste-eeuwse Lied hoopt met het recital er toe bij te dragen dat ook zijn liederen meer bekendheid krijgen.
De Nederlandse sopraan Charlotte Margiono bouwde een bloeiende internationale carrière op. Zij treedt op in grote operahuizen en met de belangrijkste symfonieorkesten. De Engelse bariton Konrad Jarnot profileert zich als een van de succesvolste leerlingen van Dietrich Fischer-Dieskau. De pianiste Reinild Mees heeft met vele beroemde zangers opgetreden en onderscheidt zich met bijzondere concertprogramma's en cd's, die door de internationale pers lovend worden ontvangen.

Amsterdam, Concertgebouw Kleine Zaal, maandag 22 maart 2010, 20.15 uur
Stichting 20ste-eeuwse Lied (in samenwerking met Stichting KAM en
Vereniging Vrienden van het Lied)
Portret Erich Wolfgang Korngold (concert in de serie Spotlights)
Charlotte Margiono (sopraan), Konrad Jarnot (bariton), Reinild Mees (piano), Caspar Wintermans (toelichting). Liederen van Erich Wolfgang Korngold.
Toegangsprijs: € 35,-. Kaarten zijn te koop bij de kassa (0900-671 83 45) of via de website van het Concertgebouw: www.concertgebouw.nl

Klik hier voor het volledige programma.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links