CD-recensie

 

© Aart van der Wal, oktober 2010

 

 

Italian Concertos (bewerkingen)

Albinoni: Hoboconcert in Bes, op. 7 nr. 3 - Vioolsonate in d.

Cimarosa: Hoboconcert in c.

Marcello: Hoboconcert in c.

Tartini: Concert in D, D 53

Vivaldi: Vioolconcert in a, RV 356 - in G, RV 310.

Alison Balsom (trompet), Scottish Ensemble o.l.v. (concertmeester) Jonathan Morton.

EMI Classics 4 56094 2 • 62' •


Al eerder verschenen Bach Works for Trumpet, Caprice (met muziek van Piazzolla, Lindberg, Arban, De Falla/Berio, Rachmaninov, Debussy, Bach en Tomasi), Music for trumpet and organ (Bach, Sweelinck, Purcell, Messiaen, Tomasi, Eben en Thalben-Ball) en een cd met trompetconcerten van Haydn, Hummel, Torelli en Neruda (klik hier voor de recensie). In deze nieuwste cd speelt deze buitengewoon begaafde Engelse trompettiste bewerkingen van bekende Italiaanse concerten. De 'puristen' onder ons zullen misschien wel de wenkbrauwen fronsen (hoe kan men in hemelsnaam een vioolconcert van Vivaldi transformeren naar een trompetconcert?!), maar met de Engelsen zeg ik toch dat the proof of the pudding is in the eating. Deze 'pudding' smaakt fantàstisch, dankzij niet alleen het formidabele trompetspel van Balsom maar ook het begeleidende kamerorkest dat de nogal algemene naam 'Scottish Ensemble' draagt en mogelijk deels is samengesteld uit musici van het Scottish Chamber Orchestra (het orkest waarmee de Schotse componist James MacMillan de laatste tijd zulke goede resultaten boekt, daarbij ongetwijfeld voortbordurend op het goed voorwerk dat door wijlen Charles Mackerras werd verricht)..

Er is geen enkele twijfel over: Balsom is een natuurtalent dat in dit bekende, deels virtuoze barokrepertoire op de trompet hetzelfde presteert als een topviolist met zijn stokvoering en positiewisselingen. Puntgaaf, zonder in onsmakelijk 'geschmier' te vervallen, de noten mooi uit elkaar of juist legato, de articulatie van het hoogst denkbare niveau en in de langzame delen met een ademtechniek om u tegen te zeggen (neem als proef op de som alleen maar het Largo uit Vivaldi's Vioolconcert RV 356). Dit alles dan zonder maniertjes, maar zo puur als muziek maken kan zijn. Alleen al die trillers! Voor musici als Balsom moeten onze eigentijdse componisten toch in de rij staan?

Heel mooi is ook de opname (mei/juni 2009, Caird Hall, Dundee), met een strikt heldere, maar warme strijkersklank en de fabuleus klinkende trompet in een goed geslaagde balans met het ensemble. Het kleine beetje toegevoegde galm doet wonderen voor de toch al stralende trompetklank. Heel bijzonder, heel mooi en meer dan de moeite waard. En nu op naar de 24 Capricci van Paganini!

Deze cd maakt deel uit van de actie Aangenaam Klassiek, wat erop neerkomt dat tot eind januari een lagere verkoopprijs geldt.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links