CD-recensie

 

© Aarnout Coster, juni 2013

 

Haydn: Pianosonates (deel 5)

nr. 12 in A (Hob. XVI: 12) (+ trio)
nr. 15 in E (Hob. XVI:13)
nr. 37 in E (Hob. XVI: 22)
nr. 54 in G (Hob. XVI: 40)
nr. 55 in Bes (Hob. XVI: 41)
nr. 56 in D (Hob. XVI: 42)

Jean-Efflam Bavouzet (piano)

Chandos CHAN 10763 • 75' •

Opname: februari 2012 (nr. 12) en september 2012 (andere werken), Potton Hall, Dunwich, Suffolk

 

Jean-Efflam Bavouzet ziet elke cd van zijn Haydn-serie (met op de cover een dubbelportret Haydn-Bavouzet) als een postkaart die hij gedurende zijn reis door sonaten-land verzendt. Zijn motivatie is zijn ‘grote passie om de schatten van deze sublieme muziek zo levendig mogelijk te presenteren aan eenentwintigste-eeuwse oren’. Hij bespeelt een moderne vleugel maar hij neemt de achttiende-eeuwse spelregels in acht.

Op zijn 'postkaart' deel 5 speelt hij 6 sonates uit verschillende perioden van Haydns leven. Toen de componist rond de dertig was schreef hij nr. 15 en 12, toen hij 45 was nr. 37; de nrs 54-56 in zijn eenzestigste levensjaar. De eerstgenoemde drie sonates zijn driedelige plezierige speelstukken, meeslepend en soms – volgens Bavouzet – zelfs hypnotisch. Van het trio uit het Menuet van nr. 12 is hij zo onder de indruk, dat hij dit gedeelte nog eens laat horen op track 16, maar dan langzamer gespeeld om het ‘hypnotische’ effect duidelijker te demonstreren.

De drie sonates nrs 54-56 uit 1783 zijn opgedragen aan ‘La Princesse Marie Esterházy née Princesse de Liechtenstein’ (zij huwde Prins Nicholas Esterházy in 1783, toen zij 15 jaar oud was).

Het zijn prachtige, rijpe, tweedelige werken met gevoel en ernst in de eerste delen en opgewektheid en vitaliteit in de tweede delen. Horen we in de vroege werken nog de nagalm van Scarlatti, deze drie latere sonates zijn al voorboden van Beethoven.

Wie Bavouzets pianospel uit eerdere afleveringen van zijn Haydn-serie kent en waardeert (klik hier voor de recensie van deel 4), zal ongetwijfeld ook van dit recital genieten. Het zijn zeer verzorgde en levendige interpretaties. In de herhalingen speelt de pianist kleine versieringen; het Vivace van nr. 56 voorziet hij van een smaakvolle cadens.

De opname is onberispelijk. Het boekje bevat foto’s van de pianist en uitgebreide toelichtingen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links