CD-recensie

 

© Aarnout Coster, maart 2009

 

 

Haydn: Strijkkwartet nr. 33 in D, op. 20 nr. 4. - nr. 68 in Es, op. 64 nr. 6 - nr. 81 in G, op. 77 nr. 1 (Lobkowitz).

Amsterdam String Quartet.

Channel Classics CCS SA  28209 • 68' •

 

 

 


The Amsterdam String Quartet (ASQ) speelt hier drie strijkkwartetten uit verschillende perioden van Haydns leven: respectievelijk 1772, 1790 en 1799.

Alle drie 'volwassen' strijkkwartettten volgens het schema van vier delen: Allegro - Andante/Adagio - Menuetto - Finale presto. Laten we niet vergeten dat Haydns eerste werken voor deze bezetting andere benamigen hadden, zoals 'divertimento'. Langzamerhand ontwikkelde Haydn daaruit het 'strijkkwartet' en dat gaf hij zijn definitieve vorm, waarvoor hij een groot aantal meesterwerken schreef.

Deze cd is de tweede (klik hier voor de recensie van de eerste uitgave) van een project dat alle strijkkwartetten van Haydn zal gaan bevatten. Het ASQ zal bij dit project ook masterclasses, research door Haydn-onderzoekers en een interactieve website betrekken.

Op authentieke wijze bespeelt het ASQ authentieke instrumenten en daarmee geven zij de muziek een 'nieuwe' klank, die je doet opveren, zeker bij een zo bekend en geliefd werk als op. 77 nr 1.

Met deze authentieke uitvoeringswijze, gecombineerd met oog voor detail, smaakvolle tempokeuzes en dito (soms felle) accentuering, een hecht en dynamisch samenspel heeft het ASQ een prachtig resultaat bereikt. Het beluisteren van deze sacd is puur genieten. Dat belooft veel voor de volgende uitgaven van dit project.

Warm aanbevolen!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links