Boeken

 over componisten

 

© Tjako Fennema , februari 2018

 

Piet Wackie Eysten: Met Strawinsky aan zee - het gastenboek van Jan Tadema

Gibbon Uitgeefagentschap, 128 blz., geïllustreerd, deels in kleur
ISBN 978 94 91363 46 8
Verkoopprijs € 30.=

https://www.heelnederlandleest.nl


Tot in de jaren '80 kon het gebeuren dat 's avonds rond half tien bij de artiesteningang van De Doelen grote namen hulpeloos op de stoep stonden omdat niemand ze na hun solo-optreden opving. Dat lot ondergingen onder meer de pianisten Martha Argerich (die duidelijk om een verzetje verlegen was!) en Shura Cherkassky, maar de lijst is langer. Vooral rond het Concertgebouw in Amsterdam ging dat wel anders. Daar was wel competitie wie een beroemde artiest mee naar huis kon tronen of in een restaurant aan tafel noden.

In de jurist Piet Wackie Eysten heeft ons land een auteur die vanuit zijn muziekpassie een aantal bijzondere boeken bezorgde. Zijn jongste boek heet Met Strawinsky aan Zee. Op zoek naar informatie over de pianist Robert Casadesus kreeg hij in het Noordhollands archief het gastenboek van de Haarlemse uitgever Jan Tadema in handen, inderdaad familie van de kunstschilder Sir Lawrence Alma Tadema.

De uitgever, overleden in 1949, was goed bevriend met het pianistenechtpaar Robert en Gaby Casadesus, maar hun bijdrage aan het gastenboek is zowat eindstation (1947) in 128 pagina's boordevol persoonlijke notities van musici die in Tadema's huis aan het witte damast werden genood. Hij - zelf verdienstelijk violist - zocht hen op in het Concertgebouw of in Concertzaal De Kroon in Haarlem en troonde ze mee naar huis voor souper of nazit.

Wackie Eystens fraai vormgegeven publicatie met prachtige facsimilé pagina's uit het gastenboek, bevat ook persoonlijke notities (Brahms, bijvoorbeeld) of handtekeningen van (Toscanini bijvoorbeeld). Musici die Tadema al te graag had ontvangen, maar die Haarlem niet aandeden. Na het overlijden van Tadema schreef Yehudi Menuhin nog een reactie op het gastenboek. Je zult ze maar over de vloer gehad hebben: Casals, Piatigorski, Flesch, Mengelberg, Poulenc, Ysaÿe, Kreisler, Monteux, Thibaud, d'Indy, het Pasquier trio, Igor en diens zoon Theodore Stravinsky (die wandelen in mei 1930 op het strand van Katwijk en flankeerden daar hun gastheer op de foto). Tientallen in lichtbruin opgenomen afbeeldingen met cartoons, krabbels, tekeningen, dankwoorden, foto's, muziekthema's en handschriften komen voorbij. Het is een boekje dat de liefhebber keer op keer zal plezieren. Alleen al de strandfoto van 26 mei 1930/ 14 graden Celsius/zwakke westerwind), waarop we de gastheer zien in hoog toegeknoopte lange jas, streepjespantalon, vadermoordenaar en bolhoed!

Een begerenswaardig verslag. Mr. Piet Wackie Eysten is een auteur om in de gaten te houden. Hij leverde al enkele oorspronkelijke bijdragen aan de muziekgeschiedschrijving, waaronder een verrukkelijk boek over de problemen van Robert Schumann met zijn schoonvader-in-spé (klik hier voor de recensie).


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links