audioapparatuur

Rega draaitafels: overdenking bij de handleiding

 

© Wim Koekebacker, september 2008

 

Soms lees ik met gekromde tenen beweringen en recensies die bij producten worden gevoegd. Als aanvulling op mijn artikel over de Technics SL-1200 platenspeler (klik hier) hierbij wat ik op de site van REGA ben tegengekomen over hun platenspelers.

REGA produceert HIFI apparatuur die tenminste enige pretentie in zich heeft om een tenminste behoorlijke weergave van muziek te bewerkstelligen. Dat mogen we tenminste hopen maar na het lezen van de raadgevingen omtrent het gebruik van hun platenspelers fronste ik mijn wenkbrauwen. Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat het af te raden is om tijdens het afspelen van de plaat een reinigingssysteem te gebruiken. Kennelijk heeft men als klantendoelgroep diegenen voor ogen die voor het eerst kennismaken met het fenomeen grammofoonplaat. Want waarom zou men geen reinigingssysteem mogen laten meelopen tijdens het afspelen? Evenzo is het opmerkelijk dat in geen velden of wegen gewag wordt gemaakt van de technische specificaties van, in dit geval, de P3-24 draaitafel. Nu kunt u denken of aannemen dat dat allemaal wel snor zit, maar ik vind het ontbreken van deze gegevens op zijn minst opmerkelijk, en te meer omdat men zich niet hoeft te schamen voor die cijfers. Ik vertrouw de kwaliteit van zo’n product zonder behoorlijke technische doopceel nu eenmaal minder. Nog vreemder wordt het als de fabrikant beweert dat het op de plaat zichtbare stof geen nadelige gevolgen heeft voor de weergave en dat de naald dit stof wel "uit de weg veegt…” Tja. Wat de doorgewinterde plasticdraaier natuurlijk allang weet, is dat het nat afspelen van een plaat onnoemelijk veel voordelen heeft waar eigenlijk slechts één nadeel tegenover staat: eens nat afgespeeld, altijd nat af te spelen, tenzij het kleinood aan een professionele reinigingsbeurt wordt onderworpen (bijvoorbeeld met de Keith Monks platenreiniger).

Zou het niet kunnen zijn dat de REGA motor het nat afspelen simpelweg niet aankan? Dat het toerental daardoor te sterk terugloopt? Nog een dubieuze aanbeveling: laat de draaitafelmotor gedurende de gehele muzieksessie draaien. Waarom?? Wat is dit voor onzin? Heeft dat met de instabiele draaisnelheid van de motor te maken soms? En dat laatste weet ik uit ervaring. Zelden draait de motor van de P2 op de juiste snelheid. Of slijt het snaartje dan soms sneller?

Nee, daarom laat men wellicht liever de elektronische snelheidsomschakeling achterwege en moet de consument die er extra bij kopen in de vorm van een zwaardere en regelbare voeding. Standaard moet men namelijk met de hand de snaar op de motorpoelie omleggen. Alsof dit minder slijtage met zich meebrengt dan het mechanisch omleggen met behulp van een handbediend vorkje, zoals het naar mijn mening hoort te zijn bij een behoorlijke snaar aangedreven draaitafel. Wat denkt u dat het met de vingers omleggen van die snaar allemaal op die snaar achterlaat? Kijk naar het toetsenbord van de computer op uw werk en u weet het. Wilt u het allemaal eens op uw gemak nalezen wat REGA allemaal aanbeveelt, ga dan beslist eens naar hun web site en verbaas u. www.rega.co.uk


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links