Actueel (archief)

Ad 's-Gravezande:

"Radio 4 wordt meer en meer een nummertjeszender"

 

 
   

Ruim 3000 luisteraars protesteren tegen voortschrijdende popularisering
van Radio 4

Ruim 3000 leden van C, de omroep voor kunst en cultuur, die tot de frequente luisteraars van Radio 4 behoren, hebben protestbrieven gestuurd tegen het schrappen van een van de beste programma's van Radio 4.

De briefschrijvers maken ernstig bezwaar tegen het verdwijnen van het ochtendprogramma Viertakt, dat dagelijks tussen 7.00 en 9.00 uur wordt uitgezonden. De leiding van Radio 4 wil dit programma vervangen door een door Annette van Trigt gepresenteerde uitzending met lichtere klassieke muziek en meer nieuwsberichten. Daarmee denkt men het publiek te verjongen en te vergroten.

Een maand eerder gaven meer dan 1000 leden van Omroep C in een enquête over de vroege ochtendprogrammering op Radio 4 aan zeer tevreden te zijn over Viertakt Vroeg. Voorts bleek dat de luisteraars geen enkele behoefte hebben aan meer nieuws. De conclusies uit de enquête zijn na te lezen op de website van Omroep C, onder de titel ‘Radio 4 kent zijn luisteraars niet' (klik hier).

"Radio 4 wordt meer en meer een ‘nummertjeszender', een populaire muziekfabriek. Doodzonde, die versimpeling," zegt Ad 's-Gravesande, voorzitter van Omroep C. Hij vervolgt: "Klassieke muziek is nu eenmaal per definitie voor een gemiddeld wat oudere doelgroep. Wat is daar tegen? Niemand is tegen verandering, verjonging of publiekstoename, maar laat programma's die uitstekend voldoen ongemoeid. Jaag je luisteraars niet weg door nog eens te brengen wat je op andere zenders ook al kunt horen".

Alle reacties worden binnenkort overhandigd aan Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep.

Protest e-mails tegen de popularisering van Radio 4 kunnen nog altijd worden gestuurd naar petitie@omroepc.nl.

December 2009

________________________
Klik hier voor het artikel van Bas van Putten van 23 november 2009: De verplatting van Radio 4.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links