Solisten

 Piero Cappuccilli (1929 ~ 2005)

 

© Aart van der Wal, 18 juli 2005

 

Piero Cappuccili in Verdi's Macbeth (1985)

Op 12 juli overleed in zijn geboorteplaats Triest de Italiaanse bariton Piero Cappuccilli. Hij werd vijfenzeventig jaar. De 'prins der baritons' begon zijn gedenkwaardige carrière in 1959 als Antonio in Leoncavallo's Pagliacci. Nog geen vijf jaar later ontketende hij stormen van enthousiasme met zijn vertolking van de rol van graaf Luna in Verdi's Il trovatore. Daarna begon de ononderbroken weg omhoog die hem naar alle vermaarde operahuizen voerde.

Cappuccili excelleerde met zijn prachtige, diepe stem, zijn sublieme voordracht en dictie in vrijwel alle Italiaanse opera's. Hij trad op met de grote vocale sterren van zijn generatie onder grote dirigenten als Herbert von Karajan en Claudio Abbado.

In 1992 maakte een ernstig auto-ongeluk een voortijdig einde aan zijn zangcarrière. Na een langdurige herstelperiode ontwikkelde Cappuccilli zich als een vooraanstaande zangpedagoog.

Paul Korenhof besteedt in zijn programma Opera Actueel (Concertzender) op 24 augustus van 12.00 tot 13.00 uur uitvoerig aandacht aan opnamen van de overleden bariton.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links