Opera & Operette

Charpentier herleeft in theatrale magie

 

© Paul Korenhof, 27 april 2014

 

M.-A. Charpentier: La Troupe d'Orphée
Pastiche op basis van La Descente d'Orphée en andere composities van Marc-Antoine Charpentier, uitgevoerd door OPERA2DAY in samenwerking met Early Music Ensemble Vox Luminis en De Dutch Don't Dance Division.
Dirigent: Hernán Schvartzman
Regie: Serge van Veggel
Gezien: Grote Kerk, Den Haag, 27 april 2014.
Volgende voorstellingen: 3, 4, 5, 6 en 7 mei.


De opheffing van het Théâtre Français in 1919 betekende het einde van drie eeuwen Franse operacultuur in Den Haag, begonnen toen rond 1680 een reizende 'troupe' van musici en zangers de eerste Haagse operavoorstelling verzorgde in een provisorisch aangepaste kaatsbaan aan het Buitenhof. Op zondag 27 april beleefde die traditie een kortstondige wedergeboorte in de 400 meter verderop gelegen Grote Kerk met een pastiche op muziek van Marc-Antoine Charpentier, opgebouwd rond La Descente d'Orphée, een kameropera in twee bedrijven uit 1686 waarin verhaald wordt van de dood van Euridice en de tocht van Orpheus naar de onderwereld.

Voor de opbouw van die voorstelling greep het Haagse gezelschap OPERA2DAY terug op de Franse traditie van een rondreizende 'troupe' die muziek, zang, dans en vaak ook acrobatiek vrijelijk combineerde tot voorstellingen waarin het amusante en het serieuze naadloos konden samenvloeien. Het publiek werd ontvangen in het achterdeel van de kerk met een Frans 'divertissement' van zang, dans en muziek dat geleidelijk overging in een uitbeelding van de bruiloft van Orphée. Daarna verplaatste de handeling zich naar het tot een klein amfitheater omgebouwde voorste deel waar in een meer theatrale atmosfeer het operaatje zelf werd opgevoerd, aangevuld met andere composities om het geheel meer dramatische consistentie te geven.

Foto: OPERA2DAY/Hans Oostrum

Tot zover de feiten en aangezien ik iets meer weet van de achtergronden van deze voorstelling, zou ik uit het oogpunt van objectiviteit deze recensie eigenlijk niet mogen schrijven. Ik had dat ook beslist niet gedaan, als de voorstelling niet al mijn verwachtingen had overtroffen. Met minimale middelen, een jeugdig ensemble en een overdaad aan enthousiasme werd hier namelijk een maximaal resultaat bereikt op een van zichzelf al bijzondere historische locatie.

Het begon allemaal heel vrolijk, informeel en amusant, en hoewel het woord aanstekelijk daarbij zeker op zijn plaats was, bleef het karakter nog wat vrijblijvend, al schiepen de kwaliteiten van zowel de musici als de zangers hoge verwachtingen voor het vervolg van de avond. Het tweede deel van de pastiche bleek een combinatie van jeugdige energie en professionele uitwerking die verbaasde en verraste, en die bekroond werd met magisch aandoende effecten in het gebruik van de ruimte van de Grote Kerk. Het door Hernán Schvartzman geleid barokorkestje van OPERA2DAY wist mede dankzij de sterk horizontale lijnen in de muziek van Charpentier de akoestische problemen moeiteloos te overwinnen, terwijl de zangers van het in België gevestigde ensemble Vox Luminis, gespecialiseerd in Franse muziek uit die periode, de ruimtelijke klank zelfs tot eigen voordeel wist aan te wenden. Speciale vermelding verdient Reinoud Van Mechelen die met een welluidende, soepel gehanteerde lyrische tenor de rol van Orphée al in de muzikale uitbundigheid van het eerste deel tot onbetwist middelpunt maakte, maar die door de intensiteit van zijn spel daarna ook moeiteloos de serieuze momenten accentueerde.

Gesteund door de virtuositeit van de dansgroep DeDDDD wist regisseur Serge van Veggel dankbaar van de historische omgeving te profiteren, waarbij amusement en dramatiek voortdurend met elkaar in evenwicht waren. Zonder dat de intimiteit van het drama verloren ging, zorgde het fraai belichte middenschip van de kerk tijdens de scènes in de onderwereld voor momenten van fraaie theatrale magie. Het muzikale niveau, de scenische realisatie, maar vooral de combinatie van jeugdig enthousiasme met een bijzondere historische omgeving maken La troupe d'Orphée een voorstelling om daar een avond voor vrij te maken.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links