Opera & Operette

In memoriam Hank Neugarten (1930 ~ 2010)

 

© Paul Korenhof, 30 januari 2010

 

 

Verlies voor de Nederlandse Wagner-wereld

Hank Neugarten, enthousiast Wagner-propangandist en vele jaren de drijvende kracht achter het Wagnergenootschap Nederland, overleed op 29 januari 79-jarige leeftijd na een kortstondig ziekbed in zijn slaap. Met hem verloor de Nederlandse operawereld niet alleen een markante persoonlijkheid, maar ook een man die er als geen ander in slaagde anderen te bezielen en vertrouwd te maken met een muziekwereld die hem zo geliefd was. De gespreksavonden die hij organiseerde, eerst vooral bij hem thuis, later voor 'zijn Wagnergenootschap', werden legendarisch en dankzij zijn ontwapenende optreden wist hij daarvoor regelmatig critici en musici van naam als Hartmut Haenchen en Gérard Verlinden te strikken.

Daarnaast was Hank Neugarten een van de meest bereisde operaliefhebbers van Nederland en niemand anders kon zich erop beroemen zoveel verschillende voorstellingen van Der Ring des Nibelungen te hebben gezien. De neerslag daarvan was regelmatig te lezen in de nieuwsbrief van het Wagnergenootschap en altijd op een opmerkelijk positieve manier. Niet dat hij kritiekloos was, verre van dat zelfs, maar toch kwam hij vrijwel altijd enthousiast uit een voorstelling, al was het maar omdat hij had gezien dat de uitvoerenden zich met zoveel geestdrift van hun taak gekweten hadden. Alles wat eerlijk en enthousiast gebeurde, kon op zijn instemming rekenen en het was ook die instelling die hem overal toegang achter de schermen leek te verschaffen.

Na de dood van zijn vrouw Henriëtte in september 2008 ging het minder goed met Hank. Bezoeken aan onder de Ring in Valencia en Bayreuth moest hij afgelopen zomer tot zijn grote spijt afzeggen, maar zijn nieuwsgierigheid nam niet af en daarnaast bleef hij zich tot het laatste moment inzetten voor de muziek van Wagner en voor het Wagnergenootschap. Met hem verloor de Nederlandse operawereld niet alleen een markante, sympathieke en enthousiasmerende persoonlijkheid, maar ook een man die zich nooit liet hinderen door conventies en vooroordelen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links