Opera & Operette

In memoriam Fred Lingen

 

© Peter Franken, januari 2015

 

Op 21 januari 2015 overleed operaliefhebber en -promotor Fred Lingen, artistiek adviseur van de Vrienden van De Nationale Opera en een van de grondleggers van het in 1961 opgerichte Wagnergenootschap. Voor velen komt het afscheid wellicht onverwacht en op 4 januari vond zelfs nog een operareis van de Vrienden plaats die door Fred werd begeleid. Zij die hem wat beter kenden wisten echter dat hij al lang ziek was en dat vooral de activiteiten die hij voor de Vrienden verrichtte, hem als het ware op de been hielden.

Voor trouwe bezoekers van De Nationale Opera was Fred Lingen bepaald geen onbekende. Jaren lang stond hij met grote regelmaat achter de Vriendenbalie en vormde voor veel operaliefhebbers als het ware het gezicht van de Vrienden van DNO. Verder zorgde Fred voor een directe link tussen solisten en publiek door na afloop van menige voorstelling bloemen het toneel op te gooien. Het leverde hem de bijnaam Fred Boeket op. Hoewel hij de laatste jaren zijn rol wellicht iets minder zichtbaar vervulde, was Fred was tot op het laatst nadrukkelijk bij het operabedrijf en de Vrienden betrokken. Solisten werden door Fred bezocht in de kleedkamer om te praten over de lopende voorstelling, over hun carrière, over hun leven als operanomade en zo meer.

Fred Lingen in 'zijn' Muziektheater met de sopraan Marina Poplavskaya. Foto: Operamagazine

In zijn hoedanigheid van artistiek adviseur van de Vrienden verzorgde Fred Lingen elk seizoen meerdere filmavonden waarin hij de bezoekers vakkundig wist voor te bereiden op de eerstkomende DNO-productie. Daarnaast gingen de Vrienden onder zijn bezielende leiding per bus naar voorstellingen in België en Duitsland, ieder jaar een keer of tien.
Door middel van die reizen wist Fred de lacunes in het in Nederland gepresenteerde repertoire grotendeels te dichten. Zodoende wist hij ruimere belangstelling te kweken voor het werk van Richard Wagner ruim voordat DNO dat groots begon aan te pakken en al in 1993 ging er een Vriendenreis naar Duisburg om aldaar de Ring in de enscenering van Kurt Horres te bezoeken.

Freds belangstelling was echter veel breder dan en het is het treffend dat de laatste reis die hij op 4 januari voor de Vrienden van DNO naar Düsseldorf maakte als bestemming de operette Die Csárdásfürstin had. Bij Fred ging het uiteindelijk om mooi zingen, zijn ogen zal hij wel eens dicht hebben geknepen als een enscenering hem niet beviel, zijn oren hield hij altijd open.

Een icoon is ons ontvallen. Ik zal hem missen, operaminnend Nederland zal hem missen. Moge hij rusten in vrede.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links