Opera en operette

Alfredo Catalani: La Wally (synopsis)

 

© Paul Korenhof, januari 2020

 

Eerste bedrijf: Hochstoff, een dorp in Tirol
Strommiger, de vader van Wally, viert zijn zeventigste verjaardag. De mannen van het dorp hebben te zijner ere een schutterswedstrijd georganiseerd. Gellner, die op Wally verliefd is, wint. Walter, een vriend van Wally, is op zoek naar haar; ze maken vaak liedjes samen. Hun laatste gaat over een meisje dat op de top van de Murzoll door een lawine wordt bedolven. Als Walter het laat horen is Strommiger onaangenaam getroffen dat zijn dochter zulke droevige liedjes maakt. Dan komen er jagers langs uit Sölden, het naburige dorp in het dal. Hun aanvoerder Hagenbach vertelt hoe hij daarnet met één schot een beer heeft neergelegd. Strommiger kan de jonge Hagenbach niet uitstaan omdat hij de zoon is van een voormalige rivaal in de liefde en begint met hem te vechten. De oude man dreigt het onderspit te delven, maar Wally weet het tweetal precies op tijd van elkaar te halen. De langdurige gevoelvolle blik waarmee Wally Hagenbach aankijkt ontgaat Gellner niet. Als hij de woedende Strommiger vertelt dat zijn dochter verliefd is op Hagenbach beveelt de oude man Wally met Gellner te trouwen. Wally weigert. Strommiger wordt nu nog bozer en stelt zijn dochter voor een ultimatum: gehoorzamen of voorgoed het huis uit. Wally besluit de bergen in te trekken. Walter gaat met haar mee.

Tweede bedrijf: Sölden
Er is een jaar verstreken sinds Wally haar ouderlijk huis heeft verlaten. Strommiger is inmiddels gestorven en Wally is weer naar huis gekomen om haar erfdeel te ontvangen. Onder degenen die bijeen zijn gekomen om Sacramentsdag te vieren bevinden zich ook Gellner, Hagenbach en diens verloofde Afra, een serveerster. Dan verschijnt Wally. Zij wordt gecomplimenteerd door iedereen behalve Hagenbach, die onverschilligheid voorwendt. Alle mannen willen de kusdans met Wally doen. Wally zegt tegen de Oude Soldaat dat ze zal trouwen met de man die haar tijdens de dans weet te kussen. Als de dorpelingen naar de mis gaan blijven Wally en Gellner achter. Sinds de schutterswedstrijd is het de eerste keer dat ze elkaar ontmoeten. Wally drijft de spot met zijn liefdesbetuigingen; ze houdt van Hagenbach. Dan vertelt Gellner haar dat Hagenbach binnenkort gaat trouwen met Afra. Wally is wanhopig, en als de dorpelingen van de mis terug komen, beledigt Wally Afra publiekelijk. Om Afra te wreken sluit Hagenbach een weddenschap met zijn vrienden dat hij tijdens de kusdans een kus van Wally zal stelen. De dans begint. Als een paar kust, is dat voor hen het einde van de dans. Als Wally en Hagenbach aan de beurt zijn, kijkt iedereen aandachtig toe. Tijdens de dans worden hun gevoelens voor elkaar steeds hartstochtelijker en ten slotte laat Wally zich kussen. Uit het gelach en de spottende opmerkingen van de omstanders concludeert Wally dat Hagenbach haar slechts gekust heeft om Afra te wreken. Hagenbach, wiens gevoelens oprecht waren, is wanhopig. Wally belooft Gellner met hem te trouwen als hij Hagenbach uit de weg ruimt.

Derde bedrijf: Hochstoff
Radeloos komt Wally naar huis. Gellner hoort van de Oude Soldaat dat Hagenbach op weg is naar Hochstoff, en besluit hem te vermoorden. Hij wacht hem op en gooit hem in het ravijn, zodat het op een ongeluk lijkt. Als Wally, die al spijt heeft van haar beslissing, dit te weten komt, dwingt ze Gellner haar naar de plek des onheils te brengen. Ze hoort dat Hagenbach nog leeft en roept om hulp. Terwijl de inwoners van Hochstoff te hulp snellen komt Afra aan met mannen uit Sölden, die op zoek zijn naar Hagenbach. Wally daalt aan een touw af in het ravijn en redt Hagenbach. Verteerd door schuldgevoelens vertrouwt ze Hagenbach toe aan de zorg van Afra, aan wie ze ook haar huis en vermogen schenkt. Ze kust Hagenbach met de woorden dat ze de kus die hij haar tijdens de dans had gegeven eindelijk heeft teruggegeven

Vierde bedrijf: In de bergen van Murzoll
Wally leeft nu alleen in de bergen. Walter probeert haar ertoe te bewegen kerstmis te komen vieren in het dorp. Het gevaar van lawines wordt steeds groter, en het is niet meer veilig in de bergen. Wally weigert en stuurt Walter weg. Ze bereidt zich voor op haar dood. Dan hoort ze een stem. Het is Hagenbach, die eindelijk komt vertellen dat hij van haar houdt. Wally biecht op dat zijn val geen ongeluk was en dat ze hem wilde vermoorden, maar hij vergeeft haar. Ze geven zich over aan dromen van een leven met elkaar, en zien niet dat de lucht steeds donkerder wordt. Terwijl hij een pad zoekt naar het dal wordt Hagenbach verrast door een lawine. Als hij in de afgrond stort, gaat Wally hem achterna.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links