Multimedia

 

© Siebe Riedstra, januari 2015

 

RCO Editions 7- Johannes Brahms

Brahms: Symfonie nr. 3 in F, op. 90
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Herbert Blomstedt
Live-opname: 16 en 17 januari 2014

Brahms: Symfonie nr. 2 in D, op. 73 (alleen het eerste deel)
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Andris Nelsons
Live-opname: 7 en 8 mei 2014

Wagner: Siegfried-Idyll
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Andris Nelsons
Live-opname: 25 december 2013

Brahms: Akademische Festouvertüre op. 80
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Herbert Blomstedt
Live-opname: 16 en 17 januari 2014

Interview: Herbert Blomstedt - Een mooie rode hemel...
Essay: Brahms & het KCO - Bas van Putten
Essay: Over Brahms' Derde Symfonie - Anna Picard
Recepten: Aan tafel met Brahms

Instellingen bij Brahms 3:
Extra camera: uitsluitend gericht op de dirigent
Analyse: maat voor maat als bijtiteling te volgen
Partituur om mee te lezen: met markering per maat

 


De digitale concertzaal is een interessant fenomeen voor de klassieke muziekliefhebber, en tegelijkertijd een lokkertje voor mensen die van muziek houden maar geen zin hebben in een bezoek aan het Amsterdamse Concertgebouw of de Berlijnse Philharmonie. Dus kunt u zich online abonneren op de concerten van de Berliner Philharmoniker, van Aarhus tot Zuidhorn. Het Koninklijk Concertgebouworkest kan uiteraard niet achterblijven, maar om nou precies hetzelfde te doen?

Amsterdam kiest voor een aanpak die een wisssel trekt op de toekomst. De iPad en de iPhone zijn de digitale media die het op dit moment voor het zeggen hebben. Wie een abonnement neemt op RCO Editions haalt iedere twee maanden een aflevering binnen die zich concentreert op één onderwerp. Daarvoor krijgt men een videoregistratie van het betreffende werk, een aantal extra filmbeelden van muziek of intervieuws, plus geschreven teksten, commentaren, de partituur: de mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Wat kost het? € 75 per jaar, dus omgerekend per aflevering de kosten van een midprice cd. Aflevering acht, die ik hier recent besprak, bevat de videoregistratie van de Vijfde Bruckner onder Harnoncourt, ook op dvd verschenen voor de prijs van € 20. Diezelfde aflevering bevat ook een complete Bruckner 7 onder Mariss Jansons en allerlei extra's. Tel uit je winst.

In aflevering zeven staat de Derde symphonie van Brahms centraal. Niet alleen in een traditionele concertregistratie, een alternatieve camera staat alleen gericht op dirigent Herbert Blomstedt - zo ziet u ook eens waar de orkestleden tegenaan kijken. Als dat gaat vervelen kunt u tijdens het luisteren de partituur oproepen en meelezen zonder te verdwalen - een gekleurd balkje houdt u bij de les. Als de noten u niet interesseren kunt u al luisterend een analyse meelezen. Of geïnformeerd worden over de uitvoeringstraditie van Brahms in Amsterdam, van Mengelberg tot Jansons, kleurrijk en een tikkeltje hagiografisch opgeschreven door Bas van Putten. Anna Picard gaat in op Brahms' liefdesleven, inclusief regelmatig bordeelbezoek. Picard schrijft Engels, van Putten Nederlands, de app levert beide talen, en de vertalingen zijn voor de verandering uitstekend. Al blijft het vreemd dat je voor de keuze tussen Engels of Nederlands terug moet naar de instellingen van de iPad - maar dat ligt niet aan de makers van RCO Editions, dat hoort bij Apple. Extra traktaties zijn er in de vorm van een recept voor Brahms' favoriete haringsalade, en een drietal extra werken. Een prachtige Siegfried Idyll van Wagner, en het eerste deel van de Tweede Brahms door Andris Nelsons. Herbert Blomstedt dirigeert Brahms' Akademische Festouvertüre en komt uitgebreid aan het woord in een interview, waar hij boeiende dingen te zeggen heeft over Brahms en zijn Derde symfonie. Blomstedt (1927) dirigeerde deze concerten eerder dit jaar en is hier dus 86 jaar - een krasse knar. Hij zet een nobele uitvoering neer, zonder opsmuk maar met een gouden randje. Interessant ook om te zien dat de contrabassen links achter de eerste violen geplaatst zijn. Eerste en tweede violen zitten links en rechts van de dirigent. Het wordt natuurlijk pas echt mooi met Apple's Airplay TV: daarmee kunt u niet alleen de concerten bekijken op uw tv, maar tegelijkertijd ook het videocommentaar van de dirigent of de partituur op uw iPad volgen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links