DVD-recensie

Componist van God: Tomás Luis de Victoria

 

© Aart van der Wal, juni 2012

 

 

Tomás Luis de Victoria: God's Composer

Sancta Maria succurre miseris - Salve Regina - Super flumina Babylonis - Tenebrae responsoria voor Witte Donderdag nr. 6 (Seniores populi) - Vidiu speciosam - O quam gloriosum - Lamento voor Stille Zaterdag (Lecio 1) - Requiem (1605): Kyrie en Communio - Congratulamini mihi

The Sixteen o.l.v. Harry Christophers

BBC Sacred Music CorDVD6 • 60' • (excl. bonusmateriaal)

Opname:
2011, Iglesia de San Antonio de los Alemanes, Madrid


Weinigen zullen niet onder de indruk zijn geraakt van de kennis, ervaring én voorbereiding die de BBC in de regel in zijn documentaires stopt, onverschillig de aard van het onderwerp. In Hilversum kan men er hoogstens met afgunst naar kijken, want slechts bij uitzondering halen ze daar dit niveau. Maar soms is het bij de BBC net iets teveel van het goede, met in muziekfilms en -documentaires te veel gepraat en te weinig muziek (ook de radiozender BBC3, helaas allang niet meer zo goed als vroeger, heeft er een handje van). Deze dvd-uitgave is daarop gelukkig een uitzondering, met juist veel muziek en - nog belangrijker - niet fragmentarisch (geen stukje muziek, praatje, stukje muziek, mooie beelden, stukje muziek enz.). Het (uistekend verzorgde!) commentaar staat bovendien nergens tussen de muziek en de kijker in. The Sixteen verdient ook niet minder, want het is een topensemble en oprichter Harry Christophers een topdirigent die ook musicologisch van wanten weet.

We horen hier uiterst verzorgde en zeer geïnspireerde koorzang en solistische hoogstandjes in een schitterende ruimte met heel veel sfeer. Misschien zelfs wel iets teveel sfeer, want de enorme pracht staat menigmaal nogal ver af van de sobere stijl van Tomás Luis de Victoria (1548-1611), de grote Spaanse componist uit de renaissance die studeerde in Rome, zich daar tot priester liet wijden en toetrad tot de Romeinse kloosterorde van de Oratorianen, alvorens in 1586 terug te keren naar zijn geboorteland, waar hij in dienst trad van het hof van Maria van Spanje. De Victoria wijdde zijn leven lang, op het hoogtepunt van de contrareformatie, vrijwel uitsluitend aan God. Zijn vaak vrij sombere muziek (die overigens wel degelijk momenten van vreugde kent), waaronder vele missen, motetten en magnificats getuigt ervan. De Sixteen (dat aantal hoeft niet letterlijk te worden genomen: ik telde 6 sopranen, 4 alten, 4 tenoren en 4 bassen = 18, aangevuld met orgel, bajón en luit) kennen dit in het Latijn gezette repertoire als geen ander, ze zijn erin gepokt en gemazeld, maar van enig spoortje routine is geen enkele sprake.

Het had voor de hand gelegen om deze uitvoeringen, zeker in deze kerk, in Dolby Surround te 'vangen', maar niets daarvan: het is gewoon PCM stereo, zij het wel van een voortreffelijke kwaliteit. De documentatie staat helaas vrijwel gelijk aan nul: de werktitels en de namen van de uitvoerenden zijn afgedrukt, naast een uiterst beknopte biografie van de componist en dat is het dan. Geen toelichting over het koor en de dirigent en geen gegevens omtrent de opname (wanneer die is gemaakt blijft verhuld) om die later of vooraf eens rustig te lezen. Maar uiteindelijk gaat het om de.muziek, in dit geval gelardeerd met nuttig aanvullend beeldmateriaal. Ondertiteling alleen in de Engelse en Spaanse taal.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links