DVD-recensie

Verdi: Don Carlos

 

© Aart van der Wal, juni 2005

 

Verdi: Don Carlos.

Luciano Pavarotti, Daniella Dessì, Luciana d’Intino, Paolo Coni, Samuel Ramey, Alexander Anisimov e.a. het Ensemble van La Scala, Milaan o.l.v. Riccardo Muti.

EMI 599.442-2 • 2.32' • (2 dvd's) .


Na het voortreffelijk gebrachte origineel in vijf aktes voor de Franse opera door Pappano c.s. (Warner NVC) is het niet meer dan redelijk en ook uitermate welkom dat ook de latere Italiaanse versie in beeld-en-geluid ter beschikking kwam. De regie was in handen van niemand minder dan Franco Zeffirelli die op zijn bekende gulle wijze, maar geheel binnen de traditie en de tijd blijvende wijze uitpakt en in letterlijk sombere beelden de tijd van de inquisitie en de persoonlijke vijandschappen illustreert.

Het is eigenlijk vreemd te ervaren dat Pavarotti vóór 1992 de titelrol van dit werk nog nooit op toneel had gezongen. Hier kwijt hij zich boven verwachting van zijn taak, misschien juist omdat hij niet op routine kon terugvallen. Zijn voordracht is ferm, duidelijk en plooibaar en ook acterend overtuigt hij goed. Minstens zo overtuigend en geloofwaardig is Daniella Dessì als de innemende, maar onder onrecht lijdende Elisabetta. Ook de Rodrigo van Paolo Coni is een geslaagde, toegewijde en oprechte Rodrigo, al wordt zijn toon er in zwaarder ogenblikken niet mooier op. Fel, dramatisch en juist gekarakteriseerd is de boosaardige Eboli van een vrij stoer overkomende Luciana d’Intino. Enigszins teleurstellend is echter de Filippo van Samuel Ramey die weliswaar vocaal heel mooie dingen laat horen, maar de innerlijke kwellingen van deze rol onvoldoende blootlegt. Ook bij Anisimov als grootinquisiteur is de stem op zich heel passend, maar hij had veel angstaanjagender kunnen zijn.

Een paar minpunten dus, maar zolang er geen 100% betere, overtuigender lezing is, mogen we gelukkig zijn met deze op hoofdpunten geslaagde opname.

Dirigent Muti is als steeds goed voor een energieke, felle aanpak met fraai ingevulde details. Het doet alles heel temperamentvol Italiaans en niet zozeer trots Spaans aan, maar zeer geanimeerd wordt het orkestaandeel wel ingevuld.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links