DVD-recensie

Het uitgestrekte land:

avontuur in beeld en muziek

 

© Aart van der Wal, november 2011

 

 

Het uitgestrekte land, een film van Cees Franke

Camerawerk: Stephan Hagemeijer
Montage: Cees Franke
Muziek: 'Horizon' van Simeon ten Holt
Uitgevoerd door Polo de Haas, Fred Oldenburg, Yoko Abe en Margaret Krill (piano), live opgenomen in Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht op 10 april 1988

Cees Franke Producties CFP 20101202 • 2.12' •

www.ceesfranke.com
www.simeontenholt.com

 

 


Met de film ‘Het uitgestrekte land’ biedt fotograaf en filmmaker Cees Franke ons een fascinerende reis door het Noord-Hollandse landschap op muziek van Simeon ten Holt. De grote kracht van de film schuilt in de magische lichteffecten en uiteraard de muziek zelf: ‘Horizon’, een partituur voor toetsinstrumenten (Muziekcentrum Nederland was zo vriendelijk die erbij te leveren), verdeeld over vier partijen (in het voorwoord gaat de voorkeur naar een uitvoering door vier pianisten).
De vraag is of het woord ‘partijen’ in dit geval wel op zijn plaats is, want er lijkt veel eerder sprake te zijn van diep gelaagde muziek waarvan de textuur een ‘consequent eigen, dubbelzinnige of meerduidige karakteristiek’ bezit, ‘een diversiteit die zijn uitdrukking kan vinden in bijvoorbeeld het delen van dezelfde laag door meerdere spelers’. We staan niet ver af van ‘Canto ostinato’ en ‘Lemniscaat’.

Cees Franke Simeon ten Holt

Deze verbeeldingsvol gemaakte kunstfilm, die op 2 december 2010 in Hoorn in première ging en nu op dvd beschikbaar is, heeft min of meer zijn wortels in Middelburg, waar Franke in 2007 zo onder de indruk raakte van ‘Horizon’ dat hij ter plekke besloot om er een film bij te maken (wat overigens iets anders is dan de muziek verfilmen, zoals her en der ten onrechte is opgemerkt). Franke zei er zelf over dat hij het als een regelrecht avontuur beschouwde om de beelden die in het landschap en in hemzelf zijn opgeslagen door de muziek van Ten Holt filmisch gestalte te geven. De film maken was al een reis op zich, maar het was ook een reis van buiten naar binnen, de confrontatie met zijn eigen innerlijke ‘horizon’: Het ging in zijn beleving niet alleen om Noord-Holland of om ‘Horizon’, maar om de samensmelting ervan en hoe die in de tijd wordt uitgezet en ervaren.

Het resultaat van al die inspanningen is een ruim tweeënhalf uur durende film die zowel recht doet aan de vele facetten van het Noord-Hollandse landschap als aan de muziek. Dat beeld en muziek elkaar versterken pleit in dit geval zowel voor Franke als voor Ten Holt, wiens muziek zich voortdurend op het breukvlak beweegt van notatie en improvisatie. Ook de film van Franke verwijdert zich gedurig van de gebaande paden, wat het vrije karakter van deze symbiose duidelijk onderstreept.

Mede dankzij het uitstekende camerawerk van Stephan Hagemeijer (hij tekende ook voor de documentaire over Freek de Jonge), het geïnspireerde spel van de vier pianisten en niet in de laatste plaats de prima geluidskwaliteit is dit een ‘must have’ dvd geworden.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links