DVD-recensie

Richard Strauss en zijn heldinnen

 

© Tjako Fennema, oktober 2015

 

Richard Strauss and his heroines

Film van Thomas von Steinäcker (2014)

Arthaus Musik 102 181 • 85' •

 

Aan de basis van deze Duitstalige film (ondertiteling in het Engels) staat uiteraard de vrouw van Richard Strauss, de generaalsdochter en sopraan Pauline de Ahna. Daarvan zei Strauss: 'Ze is een beetje gemeen, maar dat heb ik wel nodig.' Ze was echter ook zijn muze en de vraag is gerechtvaardigd of en zo ja hoe bijvoorbeeld Salomé, Elektra, Intermezzo, die Frau ohne Schatten, Capriccio, die Liebe der Danae en Der Rosenkavalier gecomponeerd zouden zijn als zijn Pauline niet zijn leven had gedomineerd. Verschillende zangeressen laten hun licht schijnen over die befaamde Strauss-opera's, zoals Brigitte Fassbaender, Renée Fleming, Gwyneth Jones en Christa Ludwig. Ook aan het woord komen kleinzoon Christian Strauss en de dirigent Franz Welser-Möst alsmede de operapop singer-songwriter Rufus Wainwright welke laatste er een beetje met de haren lijkt te zijn bijgesleept. Aardig zijn de filmopnamen van Strauss' kleinzoon die het Strausshuis in Garmisch bewoont en aanmerkelijk veel van het gutbürgerliche interieur intact heeft gelaten De interviews worden gelardeerd met korte, soms indringende fragmenten uit podiumoptredens. Kort komt ook een aantal korte historische filmfragmenten voorbij, maar die halen het niet bij de documentaire die jaren geleden op tv was te zien en waar de hele Garmisch-Partenkirchen era werd uitgekruist. Het blijft hier allemaal wat aan de oppervlakte.
Als bonus een uitvoering van Till Eulenspiegel met de Berliner Philharmoniker onder Wilhelm Furtwängler, een registratie uit 1951 vanuit een voor mij onbekende toneelzaal waarbij het orkest nogal compact voor de camera is gegroepeerd, maar het indringende beeld en geluid laten weinig te wensen over! Van de vaak geciteerde vaag-wapperende directie van Furtwängler valt hier weinig te ontdekken. De tweede bonusfilm bevat een uittreksel van de film Ein Leben für die Musik uit 1949. Daarin is een fragment te zien van de 80-jarige componist als dirigent van eigen werk. Zijn directie is wel uitgesproken sober met een minimum aan gebaren. In contrast tot het goedverzorgde dvd-boekje is de afwerking van het filmmateriaal pijnlijk slecht verzorgd met de abrupte afbreking van de films. Daar is geen eindregie aan te pas gekomen.

Wie verder wil lezen (én foto's kijken) kan terecht bij het boek Richard Strauss persönlich of Richard Strauss, an intimate portrait, van Kurt Wilhelm. Ik koester de amerikaanse editie (Rizzoli, New York) uit 1989.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links