DVD-recensie

Richard Strauss: Capriccio

 

© Aart van der Wal, juli 2004

 

Richard Strauss: Capriccio.

Kiri Te Kanawa, Tatiana Troyanos, Maria Fortuna, Craig Estep, David Kuebler, Michel Sénéchal, Simon Keenlyside, Hakan Hagegard, Victor Braun, Dale Travis, San Francisco Opera Orchestra o.l.v. Donald Runnicles.

Arthaus Musik Musik DVD 100.354 • 2.25' •


Capriccio is een opera over een opera en aangezien de handeling zich in slechts één ruimte, de salon, afspeelt, moet het werk het op het operatoneel vooral hebben van de kwaliteit van de muziek en de wijze waarop dit conversatiestuk in een bedrijf interpretatief wordt vormgegeven. Begin jaren zestig was het Elisabeth Schwarzkopf in de rol van de gravin die er niet alleen een van haar glansrollen van maakte maar tot op de dag van vandaag in deze rol niet is geëvenaard. Wie daarvan wil proeven schaft zich onverwijld een van de klassiekers van de grammofoon aan: de cd-set van EMI (67394-2), een mono-opname uit 1957/58 met naast Schwarzkopf  Christa Ludwig, Anna Moffo, Hans Hotter, Eberhard Waechter, Nicolai Gedda en Dietrich Fischer-Dieskau, met het Philharmonia Orchestra onder Wolfgang Sawallisch.

Op deze dvd zullen we dat niveau tevergeefs zoeken maar er valt veel te genieten van deze fraaie productie die in 1993 door de San Francisco Opera werd gepresenteerd en veel succes oogstte.

De handeling speelt ergens in de achttiende eeuw en gelukkig is producer Maurice Pagano niet aan de eigentijdse verleidingen bezweken en kunnen we genieten van schitterende kostuums en decors uit die tijd, precies die 'natuurlijke omgeving' waar het libretto ook om vraagt.

De rolbezetting en de toneelregie kennen geen zwakke plekken en dat mag bijzonder heten in deze bepaald niet gemakkelijk te realiseren opera. Donald Runnicles leidt het ensemble met verve en heeft een scherp oor voor Strauss' typische idioom. Beeld en geluid zijn helder en goed doortekend. Kortom een aanrader.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links