DVD-recensie

Rossini: L'Italiana in Algeri

 

© Aart van der Wal, september 2004

 

Rossini: L'Italiana in Algeri.

Rudolf Hartmann, Doris Soffel, Nuccia Focile, Robert Gambill, Günter von Kannen, Enrico Serra, Susan McLean met het Bulgaars mannenkoor en het Omroeporkest Stuttgart o.l.v. Ralf Weikert.

Arthaus Musik 100.120 • 1.18' •


Hét probleem van Rossini's L'Italiana in Algeri is dat de luchthartige inhoud al snel omslaat in een overdreven vrolijkheid die geforceerd aandoet en waardoor de lyriek het kind van de clowneske rekening wordt. Het zal duidelijk zijn dat dit niet aan Rossini maar aan de invulling van de rollen ligt. Een goede regisseur weet er een stokje voor te steken en gelukkig hebben we die hier in de persoon van Michael Hampe die met misschien wel ijzeren hand een superieure en amusante voorstelling op de planken heeft gezet.

Het zinderende theaterspel krijgt ook in vocaal opzicht eminent reliëf door de van esprit en charme doortrokken Isabella van Doris Soffel, die in Robert Gambills Lindoro een evenwichtige partner vindt die zowel uitstekend kan acteren als een uitmuntende Rossini-vertolker is. Het enige eigenlijk nauwelijks meetellende minpuntje is Günter von Kannen als Mustafà, die het vooral moet hebben van zijn uitstraling en minder van zijn vocale virtuositeit. Hij maakt tenminste duidelijk dat Rossini de lat vaak érg hoog legde.

Weikert ontpopt zich als een uitstekende dirigent die het Rossini-idioom goed in de vingers heeft en het gehele ensemble tot grootse prestaties aanzet. Beeld en geluid staan op hoog niveau. Een aanrader!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links