DVD-recensie 

Puccini: Il trittico

 

© Aart van der Wal, augustus 2004

 

Puccini: Il trittico.

Kerstmatinees 1998-2000.

Solisten, Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly.

RCO Live 04001.


In de muziekbranche is het kommer en kwel en staan de platenmaatschappijen niet meer bij de toporkesten te dringen om nieuwe opnamen te maken, laat staan dvd-producties. Schraalhans is dus keukenmeester maar het Koninklijk Concertgebouworkest ging gelukkig niet bij de pakken neerzitten en nam in navolging van andere orkesten het heft in eigen hand wat onder andere resulteerde in deze glansproductie die in samenwerking met AVRO Klassiek werd gemaakt van de Kerstmatinees 1998-2000 onder leiding van Riccardo Chailly.

De drie in 1918 ontstane mini-opera's van ieder circa één uur, Il tabarro, Suor Angelica en Gianni Schicchi, worden hier weliswaar concertant uitgevoerd, maar met zeer overtuigende solisten in de persoon van o.a. Juan Pons, Stephanie Friede en José Cura in Il tabarro (1998), Cristina Gallardo-Domas, Jane Henschel in Suor Angelica (1999) en Bruno de Simone, Elisabetta Scano en Daniela Barcellona in Gianni Schicchi (2000).

De toelichtingen van Chailly zijn niet al te diepgravend maar charmant zijn ze wel, waarbij het weer eens opvalt dat de gesproken tekst te luid is ten opzichte van de muziek. Dat betekent de onvermijdelijke aanpassing van het volume. We kennen dit irritante verschijnsel ook van vrijwel alle radiouitzendingen, een fenomeen dat in Hilversum maar niet uit te roeien blijkt.

Beeld- en geluidskwaliteit zijn uitstekend, de beeldregie treffend maar niet boven de middelmaat verrijzende Wat absoluut hopeloos is, is de presentatie: armetierige informatie, de tracks worden niet vermeld en daarmee basta. Dat doet echter aan het belang van deze zeer geïnspireerd vertolkte trilogie niets af.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links