DVD-recensie

Shlomo Mintz bespeelt 'Het Kanon'

 

© Aart van der Wal, november 2007

 

 

Paganini: Vioolconcert in D, op. 6 nr. 1
+ documentaire.

Shlomo Mintz (viool), Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. Yoel Levi. Voice-over: Nederlands, Engels, Duits; ondertiteling: Frans, Duits; beeldformaat: NTSC 4:3, PCM Stereo.

Challenge Classics CC72197

www.challenge.nl

 

 

 

 


Op 21 oktober jl. speelde de grote Israëlische violist Shlomo Mintz Paganini's (1782-1840) 24 caprices voor viool solo in het Amsterdamse Concertgebouw. Mintz was daar te zien en te horen in een concert dat deel uitmaakte van een wereldtoernee ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. Het valt te hopen dat de daar door Challenge Classics uitgestalde en hier besproken dvd als warme broodjes over de toonbank is gegaan, want dat concert gaf er in ieder geval geen aanleiding toe. Die caprices klonken te gehaast, te slordig en te oppervlakkig, met bovendien ook nog zoveel gekras en gepiep dat het deels zelfs niet om aan te horen was.

 
  Shlomo Mintz repeteert op zijn Guarnieri del Gesù viool in Quito, Peru

Op deze dvd doet Mintz het véél beter. Sterker nog, hij geeft een technisch vlekkeloos en muzikaal hoogst geïnspireerde uitvoering van een van de lastigste concerten uit de vioolliteratuur. Als dan bovendien het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Yoel Levi zich in dit live-concert van zijn beste kant laat horen, valt er veel te genieten. De uitstekende beeld- en geluidsopname dateert van 6 september 1997 (Theater aan het Vrijthof, Maastricht).

Maar interessant is toch vooral de bijzonder fraaie en zorgvuldig gemaakte documentaire (met tevens Nederlandse voice-over), die ons rijk gedetailleerd laat kennismaken met Niccolò Paganini's Il Cannone, ofwel Het Kanon (de bijnaam heeft alles te maken met de forse klank van het instrument), de reis onder strenge bewaking van dit kostbare juweel van Genua naar Nederland en de repetitiefragmenten die een aardige blik in de muzikale keuken opleveren.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links