DVD-recensie

Luzern Festival: het leven gaat verder

 

© Siebe Riedstra, oktober 2016

 

Mahler: Symfonie nr. 5 in cis - Des Knaben Wunderhorn (Rheinlegendchen, Wo die schönen Trompeten Blasen, Das irdische Leben, Urlicht, Des Antonius von Padua Fischpredigt, Revelge, Der Tamboursg'sell)

Matthias Goerne (bariton), Lucerne Festival Orchestra o.l.v. Andris Nelsons

Accentus Music ACC20354 • 122' •

Opname: 19/20 augustus 2015, Festival van Luzern

 

Het begeleidend schrijven bij deze dvd draagt als opschrift: 'Het leven gaat verder'. Na het overlijden van Claudio Abbado op 20 januari 2014 moesten beslissingen genomen worden over de voortgang van de concerten van het Lucerne Festival Orchestra en een eventuele opvolging. Tijdelijke oplossingen werden gevonden door het inschakelen van twee maestri. Andris Nelsons dirigeerde het herdenkingsconcert en de opening van het Festival in 2014 in een Brahms- programma dat nog door Abbado was samengesteld. De geplande Mahlercyclus in 2015 vond voortgang door het inschakelen van veteraan Bernard Haitink in de Vierde en opnieuw Nelsons in de Vijfde. Niet alleen het contrast tussen de musiceerstijl van Haitink en Nelsons is daarbij evident. Wie kennis heeft genomen van de Vijfde Mahler die Abbado zelf in 2008 dirigeerde, en die eveneens op dvd is vastgelegd, zal tot de conclusie komen dat ook hier de verschillen niet groter zouden kunnen zijn. Abbado is het souvereine doorgeefluik tussen Mahlers partituur en een podium vol musici die hem getrouw tot op de millimeter volgen. Nelsons is de man die blaakt van musiceerdrift en een bijna jongensachtig enthousiasme uitstraalt waaraan zijn musici zichtbaar plezier beleven. Het opvallende daarbij is dat de geestdrift zich geenszins vertaalt in snellere tempi - zes minuten meer heeft Nelsons nodig voor het gehele werk, alleen al voor het Adagietto komt het neer op een verschil van drie minuten. Zoals zoveel jonge dirigenten is Nelsons wat rapper in de snelle gedeelten en heeft hij de neiging om wat langer stil te staan in de contemplatieve momenten. Matthias Goerne heeft zichzelf al lang bewezen als misschien wel de beste Mahler-vertolker van dit moment. Zijn muzikale instinct is onfeilbaar, zijn karakterisering treft de kern. Soms gaat hij zo op in het verhaal dat hij zich er ook lichamelijk helemaal ingooit, in een gefilmde situatie kan dat afleiden.
Het laatste woord in de toelichting refereert aan Riccardo Chailly, Nelsons voorganger in Leipzig en de nieuwe chef in Luzern. Hij opende op 12 augustus 2016 met de Achtste Symfonie van Mahler, de droom die Abbado niet meer kon verwezenlijken. Daarmee zijn we terug bij de verzuchting van Jan de Kruijff in zijn bespreking op deze site van de Zesde symfonie, nu bijna tien jaar geleden: "Of dit met één bijdrage per jaar van het festival ooit leidt tot een complete Mahlercyclus? Misschien met uitzondering van de Achtste". Het is volbracht. Helaas heeft Claudio Abbado het niet meer mogen meemaken. 


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links