DVD-recensie

Originele en verrassende ode aan Prinses Beatrix

 

© Bas van Westerop, april 2014

 

Beatrix met hart en ziel:
33 odes aan Prinses Beatrix
als dank voor 33 jaar koningschap

Muziek van o.a. Oscar Peterson, Riccardo Veno, Steve Martland, Joseph Haydn, Tarquinio Merula, Michael Nyman, Johann Sebastian Bach, Pi Veriss, Randy Newman

Nederlands Blazers Ensemble, Nederlands Dans Theater, Corpus Acrobaticus
Presentatie: Chantal Janzen
Idee en samenstelling: Bart Schneemann

NBE Live NBE DV034 • 90' •

Opname: 1 februari 2014, Ahoy, Rotterdam

 

Iedereen die wel eens een Nieuwjaarsmatinee van het Nederlands Blazers Ensemble heeft bijgewoond of op de televisie heeft bekeken zal in dit "concert" voor Prinses Beatrix veel bekende elementen tegenkomen. Niet verwonderlijk want het artistieke brein achter al deze evenementen is alleskunner (en hoboïst) Bart Schneemann. Ik denk niet dat het overdreven is te stellen dat de fantasie van Schneemann geen grenzen kent. Schijnbaar moeiteloos springt hij tussen muziekstijlen heen en weer, is origineel zonder te forceren en mengt theater en muziek op een natuurlijke wijze. Hij kiest zijn spelers (hier vaak "gewone landgenoten") op een zodanige manier dat iedereen goed uit de verf komt en niet verbleekt ten opzichte van anderen.
Prinses Beatrix geniet er zichtbaar van, net als haar gastheer oud-minister Weijers. Onze minister-president probeert vooral zijn gezicht in de plooi te houden. Hij krijgt in de loop van de avond nog een speech van Jeroen Henneman te "verwerken" waarin deze onze voormalige koningin regelrecht de hemel in prijst als beschermvrouwe van kunst en cultuur: "U liet zien dat kunst een waarde is die alle consumptie overstijgt. Had de regering deze liefde voor de kunst maar overgenomen".
Chantal Janzen presenteert het geheel ingetogen en charmant en is eigenlijk alleen aan het begin en het eind aanwezig.

De Hymn to Freedom van Oscar Peterson waarmee de entree van de Prinses wordt begeleid geeft meteen al duidelijk aan dat het geen doorsnee avond gaat worden.
Daarna volgen een Melkbussofoon uit Rouveen, een Traditional door Sahand Sahebdivani uit Iran en het prachtige L'Atessa van Riccardo Vena gearrangeerd en gespeeld door saxofonist Johan van der Linden met een passie die van het beeldscherm spat.
Door de videowand achter de spelers optimaal te gebruiken en zelfs spelers door de videowand de zaal in te laten glijden is de voorstelling niet alleen verrassend maar ook gestroomlijnd. De wand is de verbinding tussen veel stukken.
Van de jonge zangeres Anne Verhart en via de ras-Amsterdammer Dick Barbé en het onverbiddelijke Horses of Instruction van Steve Martland komen we met de Venlose Numidia El Morabet bij de jonge blokfluitiste Lucie Horsch die het Zigeuner-Rondo van Haydn buitengewoon aanstekelijk speelt.
En zo vliegt de avond voorbij, flitsend en opwindend maar ook vaak aangrijpend en zeer menselijk. Ontroerend hoogtepunt is een Sicilienne van Bach gespeeld door Bart Schneemann die op enkele meters van Prinses Beatrix is gaan zitten op een eenvoudig keukenstoeltje. Zo mooi.om heel stil van te worden! Als Schneemann dan tijdens de slotakkoorden langzaam opstaat en wegloopt met de stoel over zijn schouder.. kippenvel.
Weer zo'n typisch drieklapper van Schneemann: het abstracte Wheel of drums, een visserslied uit Enkhuizen en een swingend regenliedje uit Curaçao door Willy Richardson.
Een zwevend (!) orkest met Corpus Acrobaticus tart de zwaartekracht op muziek van. Berlioz!
Met een lange potpourri en een origineel "Chapeau" van Chantal Janzen sluit deze bijzonder geslaagde avond af. Het geheel is zeer goed in beeld gebracht en het geluid wat hier te horen is klinkt prima. Dus ook voor de hele productie: "Chapeau!".

De opbrengst van deze dvd gaat naar het Prinses Beatrix Spierfonds: nog een reden om hem snel aan te schaffen en er heerlijk van te genieten.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links